http://pdp.rs.ba/ivanic-politicari-da-se-okrenu-buducnosti/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је неопходно да се политичари у БиХ окрену будућности и економским темама, које су услов за даље приближавање ЕУ и финансијску подршку ММФ-а, јер непрестано свађање око прошлости није реално.

Уочи отварања Бизнис форума „Растерећењем привреде до нових радних мјеста“, који се одржава у Бијељини, Иванић је истакао да је добро одржавати конференције и форуме оваквог типа како би се „одмакли од прошлости, а окренули будућности“.

„Економија, запошљавање, отварање нових радних мјеста су теме које би свима требало да буду заједничке и о којима треба говорити, а не о прошлости о којој сви мислимо различито“, рекао је Иванић новинарима.

Када се отворе теме о прошлости, каже Иванић, неминовно је да неће доћи до слагања, а то се показало и у неколико протеклих мјесеци са свим расправама о Дану Републике и ревизији пресуде Међународног суда правде у Хагу против Србије.

„Све то је јасно показало колико нас прошлост дијели и зато је неопходно учествовати на оваквим догађајима окренутим будућности… Свима нам је заједнички интерес да имамо боље школе, путеве, здравство и друге животне ствари и око тога се ваљда требамо и можемо договорити“, рекао је Иванић.

Он је навео да је привреда доминантна тема коју је ЕУ поставила као један од услова за даље приближавање, а у оквиру којих су и економске реформе.

„ММФ је као један од услова за финансијску подршку институцијама БиХ поставио економске теме. Очигледно је да се међународне институције, након времена када су постављале политичке теме, попут уставних промјена, предмета `Сејдић-Финци`, сада враћају економским темама као услову приближавања ЕУ, што је веома добро“, оцијенио је Иванић.

Он је напоменуо да су доминантне економске реформе на нивоу ентитета, јер је стварни живот на том нивоу, али и на нивоу институција БиХ, с обзиром да ће очигледно морати да дође до повећања акциза након договора ентитетских влада.

Иванић је додао да је добро и позитивно да се пословно-привредни форуми одржавају често и свугдје, а посебно у центрима попут Бијељине.

„Бијељина израста у озбиљан привредни центар и полако, али сигурно окупља значајан број инвеститора. Са тим људима је неопходно разговарати, па доносити политичке одлуке у ком правцу ће ићи економски систем“, рекао је Иванић.

Повезане вијести: