http://pdp.rs.ba/ivanic-pise-pismo-sudu-pravde-u-hagu/


Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић на данашњој је конференцији за медије, поводом одлуке да правни тим БиХ Међународном суду правде достави апликацију за ревизију пресуде у тужби БиХ против Србије, казао је да ће та одлука изазвати озбиљну кризу.

– Први напад на Србе био је када је отказан посјет Томислава Николића због хапшења Насера Орића. Након тога се десио напад на Александра Вучића у Сребреници, продужило се на Дану РС-а и како је од тога направљена велика политичка криза. Продужило се и наставило деветим јануаром, затим привођењем и саслушањем кључних људи из реда српског народа. Кулминирало је ревизијом – рекао је Младен Иванић.

-Јасно је да је политика СДА трајно, континуирано произвођење кризе. Нико други овакав слијед негативних активности у БиХ није дао. Људи који воде СДА са овим се морају суочити – додао је Иванић.

Иванић је начин на који је ова одлука донијета оцијенио као ванинституционално дјеловање, с обзиром да, тврди он, ниједна институција БиХ није разговарала о ревизији пресуде.

– Ни на једном састанку није био никакав приједлог да се таква тачка стави. Колеге из реда српског народа, које су од мене тражиле сазивање ванредне сједнице, нису ме увјериле у то. Ванредна сједница Предсједништва би као једину посљедицу имала легализацију овог потеза. Евентуалним захтјевом, иако разумијем добру вољу, и стављањем ове тачке на дневни ред на неки начин би се легализирала ова одлука – изјавио је Иванић, образлажући одлуку да не сазива ванредну сједницу Предсједништва БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је оцијенио да је епилог приче о ревизији пресуде доказ постојања паралелних структура унутар БиХ.

– Начин на који је донесена одлука доказује то. Наредних дана ћете имати још неколико примјера да видите паралелизам у БИХ и то је највећи удар на дејтонску БиХ. Поистовјећивање БиХ само са једним народом јесте враћање на предратне теме и зато мислим да је ово веома озбиљно питање – изјавио је Иванић.

Ревизија пресуде је, сматра он, одустајање од досадашње праксе унутар Предсједништва БиХ, према којој су све одлуке донесене консензусом.

– Шта у оваквим условима радити? Треба хладна глава, али морају и реакције. У оваквим условима може доћи до даљих заоштравања криза и нових сукоба, али ово не може проћи без реакције. Мој је приједлог да клубови у НСРС-у затраже ванредну сједницу и да се на њој разговара, не о ревизији, него о овим политичким импликацијама о којима сам говорио – поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иванић је изјавио да има намјеру написати ново писмо Међународном суду правде у Хагу, којим ће покушати увјерити ту институцију да одлука о покретању ревизије није одлука БиХ.

Одлуку о ревизији тужбе донијела неформална група

– Ово је одлука дијела једног народа, неформалне групе људи која се окупила намјерно у Вијећници, која носи натпис о српским злочинцима, и намјерно дубље произвођење кризе. Ниједно тијело БиХ не стоји иза овога – изјавио је Иванић, додавши да ће једно писмо упутити и земљама чланицама Управног одбора Вијећа за проведбу мира (ПИЦ).

– Јасно их упозорити да је ово највећи изазов са којим се Дејтонски споразум и дејтонска БиХ до сада суочила – казао је Иванић.

Када је у питању најављена могућност бојкота рада у државним институцијама, Иванић је казао да ће ту одлуку донијети челници странака Савеза за промјене, али да он лично сматра како српски званичници требају остати на челу институција, али да не одржавају састанке и сједнице.

– Не видим како ћемо одржавати сједнице, кад СДА дјелује ван институција. Одржавање сједница треба одгодити све док се овакве одлуке не врате у институције. Ово је одбрана Дејтонског споразума и одлука дејтонске БиХ. Ако се на овом попусти, ја мислим да се никад неће вратити на нормално функционисање институција. Ово са жртвама нема никакве везе. Ово је жеља да се намеће властита концепција БиХ, са увјерењем да ће међународна заједница то прогутати. Искрено мислим да неће – закључио је Иванић.

За понедјељак је, додао је предсједавајући Предсједништва БиХ, заказан састанак са представницима институција БиХ и партија које чине већину из Републике Српске.

Повезане вијести:

ПДП