http://pdp.rs.ba/ivanic-ovo-sto-se-dogadja-prevazilazi-sve-mjere-razuma/

Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је да је његово писмо упућено из Хага било отворено и да је ово нека врста силовања над српским политичарима у институцијама БиХ.

„Ово што се догађа превазилази све мјере разума. Моје писмо је било отворено, једино. Ето до чега доводи паралелизам. Људи су себи узели за право да захтјев Предсједавајућег прекрше. Све је то посљедица охрабрења које је та структура добила налогом једног члана Предсједништва. Ја позивам све разумне људе у овој земљи да схвате гдје ово води. Ово је нека врста силовања над српским политичарима у институцијама. Мени је јасно одакле господину Изетбеговићу раније ово писмо. Ако људима није јасно да је ово паралелизам, ствари прелазе линију нормалности“, казао је на почетку обраћања Младен Иванић.

Додао је да ће надлежно министарство провести истрагу.

„Ја нећу тиме више да се бавим. Министарство ће провести истрагу, а ако истрага покаже да је то паралелизам, онда ћу предузети и захтјевати праве мјере. Пошто је писмо отворено, није никоме више тајна, добит ћете га и ви сви. У њему укратко пише да треба појаснити статус господина Софтића. Ја сам то очекивао и рекао сам да је то једино логично. Занимљиво да захтјев за појашњење долази без обзира што је Изетбеговић предао писмо у којем се позивао на ранију одлуку. Очито је да то Суду није било довољно, већ се тражи појашњење. Јасно је да ће ово пасти на првом кораку“, додао је Иванић.

Након тога, Иванић је објаснио о чему се ради у писму.

„Господин Софтић је својим писмом именовао два замјеника и ја сам јасно Суду рекао да одлуку о та два замјеника нико од органа није донио. У покушају да се званичне институције изјасне о томе сазвао сам сједницу Предсједништва. Као што знате, одржана је сједница али је господин Изетбеговић напустио сједницу и одлука није донесена. Тим се закључује да Предсједништво није донијело одлуку. Агент може заступати, али не може покретати поступке. Захтјев за ревизију је став једног појединца који се зове господин Софтић. Иза њега не стоји ни Предсједништво нити институције“, објаснио је Иванић.

Намјерава, како каже, да пошаље личног посланика у Хаг да преда допис.

„Послаћу по свом посланику друго писмо из поштовања према господину Човићу који је казао да Предсједништво треба имати формиран став. У писму, видјећете да Хаг третира господина Софтића као бившег агента. Ако се и ово буде третирало као ‘а шта ћемо, десило се’, ја то нећу прихватити. Ово је врло озбиљна ствар. Ово није први пут да се дешава. Прво писмо које сам добио на којем је писало ‘Потврда’, било је отворено“, истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС