http://pdp.rs.ba/ivanic-ogromna-odgovornost-na-sarajevu-da-posjeta-vucica-prodje-bez-incidenata/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да очекује да ће предстојећа посјета предсједника Србије Александра Вучића БиХ протећи у добром амбијенту и да ће званичници двије земље сутра у Сарајеву ставити тачку на све проблеме којих је било у претходном периоду.

Иванић је подсјетио на напад из 2015. године на Вучића у Сребреници, те отказивање посјете бившег предсједника Србије Томислава Николића због хапшења некадашњег команданта јединица такозване Армије БиХ на подручју Сребренице Насера Орића, који је оптужен за ратне злочине над Србима.

„Ова посјета је изузетно значајна. Веома дуго нисмо имали посјету предсједника Србије, посљедњи је био Борис Тадић, и то давно. Ово би требало да буде почетак нових, а вјерујем и пуно бољих односа. Очекујем и почетак разговора око граница, питања које стоји већ 15 година. Интерес обје земље је да на то ставимо тачку“, навео је Иванић за „Политику“.

Он је истакао да је „огромна одговорност на Сарајеву да обезбиједи да ова посјета протекне нормално“ јер би била потпуна катастрофа када би се било шта лоше догодило.

„Али, увјерен сам да ће све протећи мирно јер је то доминантни интерес Сарајева“, нагласио је Иванић.

Он очекује да ће главне теме бити из економије, али сумња да ће бити ријечи о путу Београд-Сарајево јер за то питање унутар БиХ ускоро неће бити сагласности.

Када је ријеч о крутом ставу бошњачких политичара према Београду, Иванић је рекао да је до сада било толико пружених руку из Београда, који је показао изузетно велику толеранцију на најдиректније ударе, попут напада на Вучића у Сребреници, али да се из Сарајева чује веома много лијепих ријечи, док ђела изостају.

Говорећи о будућој декларацији о очувању српског идентитета, Иванић је навео да не види зашто би тај документ био проблем било коме, те да се у Сарајеву диже беспотребна галама о документу који још нико није ни видио.

„Ријеч је документу, који треба да искаже интересе Србије и Републике Српске за очување идентитета српског народа у новим околностима. Ваљда је право српског народа да заједнички брине о идентитету, судбини, култури. То је потпуно природно за све народе“, истакао је Иванић.

Он је нагласио да се искрено нада да ће декларација бити добра основа за истинску одбрану идентитета и културе српског народа.

„Ни сам не знам шта ће конкретно та декларација да садржи, али очекујем да ће допринос њеном стварању и спровођењу дати широк спектар српских интелектуалаца, институција и свих кључних фактора на јавној сцени Српске и Србије“, каже Иванић.

Он наводи да веома мало преосталих Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и даље нису конститутиван народ у том ентитету, не могу да дођу до било каквог посла, имају проблем да изучавају своју културу и српски језик.

„Када погледате, највеће етничко чишћење на простору БиХ је оно које за резултат има постојеће стање у ФБиХ, које се види по преосталом броју Срба. Лицемјерно ђелују ставови да су Срби сами криви што их нема, то је испод свих критеријума“, рекао је Иванић.

Коментаришући став предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића о трилатерали Србија – БиХ – Хрватска, Иванић је навео да за ту идеју није било политичке сагласности, али да сматра да би то свима било корисно.

„Зато се надам да ће сада бити политичке воље на свим странама и да ће успјети та идеја“, истакао је Иванић.

Извор: Срна

Повезане вијести:

ПДП РС