http://pdp.rs.ba/ivanic-odnosi-u-regiji-najgori-u-posljednjih-10-godina/

Односи у регији, посебно Босне и Херцеговине са сусједним земљама никада нису били гори, оцјењује предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и указује да све што се догоди на линији између Београда и Загреба има троструки значај и тежину у његовој земљи.

Он је рекао како и даље сматра да је пријеко потребно да се одржи тројни сусрет, то јест састанак представника Београда, Загреба и Сарајева:

„Мислим да је потребно, у почетку неформално, да се три стране састану и да се односи између БиХ, Србије и Хрватске бар почну релаксирати“.

„Односи какви су сада су најгори у посљедњих десет година. Пуно тешких ријечи, пуно искључивости, мало спремности на договор, а не види се пред нама да ће доћи до неке брзе промјене“, казао је Иванић.

Увјерен је да ће састанак између три стране морати догодити, јер то је предуслов стабилног Балкана.“Нисам имао позитивну реакцију на тај мој приједлог и не планирам више инсистирати, а увјерен сам да ће се то морати догодити прије или касније“, казао је Иванић.

Истиче да је јако важно и што се ушло у фазу „опуштања односа“ између БиХ и Србије, каже да је позвао предсједника Србије Томислава Николића у посјету Сарајеву, након оне отказана посјета од прије годину дана и вјерује да ће до тог посјета доћи.

На питање слаже ли се с бошњачким чланом Предсједништва Бакиром Изетбеговићем да су односи у регији добри, понавља да не мисли тако, те додаје да је тешко рећи да су добри када постоји реторика каква је сада.

„Како можете рећи да су односи добри када је Сарајево отказало посјету предсједника једне државе која је посебно српском народу значајна“, упитао је Иванић.

Каже да је то нека врста „размажености“ политичара који мисле да се у Сарајеву може радити што се хоће и – ником ништа.

„На односима треба радити да би били добри. Односи БиХ и Србије генерално су чврсти, а постоји првенствено затегнутост представника бошњачког народа и политичких структура у Београду. Још једна ствар је и то што је премијер Србије Александар Вучић нападнут у Сребреници, а да за то нитко није одговарао. Србија је значајан партнер Босни и Босна Србији. Србија води политику којој нико не може приговорити, политику која каже ми волимо Републику Српску, драга нам је, али нећемо учинити ништа што може нарушити интегритет БиХ „, додао је.

Иванић сматра да неке значајне искораке треба направити у Сарајеву, а вјерује да ће почетак тога бити посјета предсједника Србије.

На питање је ли тренутно затегнути односи између Београда и Загреба могу утицати на стање у БиХ тврди да су добри односи Србије и Хрватске битан услов за мир и стабилност у Босни, јер, како објашњава, чим су ти односи добри опуштенија је атмосфера.

Коментаришући одлуку Хрватске да блокира отварање поглавља у приступним преговорима Србије ЕУ, Иванић је рекао да га она чуди посебно јер су и они, подсјетио је, имали сличних проблема са Словенијом на свом европском путу.

Загреб зна шта то значи и због тога би, сматра он, требала имати разумијевања. Није добро што је Хрватска то учинила, каже Иванић и вјерује да од тога она не може имати никакве користи јер како каже, блокаде неће унаприједити већ уназадити ауторитет тих који то раде.

„Блокада је више негативан став према кандидату, а кад вам је то још и сусјед онда то добија пет пута већу тежину“, упозорава Иванић.

Повезане вијести: