http://pdp.rs.ba/ivanic-odluka-pokazala-da-je-sve-politika-i-da-nema-principasarajevo/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да ће одлука Уставног суда БиХ којом су одбијене као неосноване апелације посланика Народне скупштине Републике Српске о 1. марту и 25. новембру додатно закомпликовати ситуацију и развити неповјерење у БиХ.

Иванић је истакао да је ова одлука још један доказ да је све политика и да нема ниједног принципа.

Он каже да је само у БиХ могуће оспоравати један датум јер је мимо воље једног народа, а прихватити други датум који је, такође, мимо воље једног народа.

„Не вјерујем да је за неког изненађујућа ова одлука Уставног суда БиХ. Што се мене тиче, ово је било очекивано. Ово је додатна компликација, додатно дизање тензија и додатно бављење прошлошћу о којој немамо исти став, нити ћемо га имати још дуго. Умјесто да се бавимо будућношћу и стварним животом ми ћемо потрошити дане причајући о посљедицама ове одлуке“, рекао је Иванић на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он сматра да у вези са овим није требало ништа ни почињати.

„Евидентно је да ће се у Републици Српској славити 9. јануар и да то нико не може забранити, као што је евидентно да ће се у Федерацији БиХ обиљежавати 1. март и да ни то не може, нити је Српска икада хтјела да забрани, док није дошло до 9. јануара“, навео је Иванић.

Он сматра да је Уставни суд БиХ морао да има храбрости и снаге и да остане принципијелан.

„Да је био принципијелан можда би и његова прва одлука о 9. јануару добила на тежини. Овако, одлука о 9. јануару нема смисла“, рекао је Иванић.

Уставни суд БиХ одбио је данас као неосноване захтјеве 30 посланика Народне скупштине Републике Српске за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности /такозване/ Републике БиХ и чланова Закона о проглашењу 25. новембра даном државности /такозване/ Републике БиХ.

Коалиција која чини већину у Народној скупштини Републике Српске упутила је 6. децембра прошле године Уставном суду БиХ апелацију за оцјену уставности Закона о проглашењу 25. новембра даном државности.

Посланици већине у Народној скупштни Републике Српске упутили су 11. октобра прошле године апелацију Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о проглашењу 1. марта даном независности БиХ.

 

Повезане вијести:

ПДП РС