http://pdp.rs.ba/ivanic-odluka-o-zabrani-grmecke-koride-najdirektniji-udar-na-prava-srpskih-povratnika-u-sanski/

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић разговарао је с предсједником Завичајно-туристичког удружења за очување и његовање традиције „Грмечке кориде Међеђе брдо 1772“ Неном Добријевићем који га је информисао о поновној забрани одржавања Грмечке кориде на традиционалној вишевјековној локацији Међеђе Брдо у општини Сански Мост.

Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона поново је забранило одржавање Грмечке кориде на тој локацији 2. аугуста, уз објашњење да је за исто вријеме и за исто мјесто поднесена пријава за одржавање вјерског скупа у организацији Исламске заједнице БиХ, Меџлис Исламске заједнице Кључ.

Међутим, организатори су информисали Иванића да су тражили и било који други датум за одржавање Грмечке кориде на Међеђем Брду, али да ни за то нису добили дозволу.

Иванић је рекао да уважава и одржавање других манифестација у Унско-санском кантону, али да Грмечка корида с традицијом од 245 година не може и не смије бити прекинута, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Апеловао је да власт УСК-а и Федерације БиХ омогући одржавање тог догађаја, будући да је очигледно да се ради о сталним, вишегодишњим опструкцијама у циљу намјерног ускраћивања права на његовање традиције српског народа у општини Сански Мост.

Иванић је нагласио да би дефинитивна одлука о забрани Грмечке кориде била најдиректнији удар на права српских повратника у Сански Мост и ФБиХ и да очекује од кантоналних и федералних власти да у међувремену нађу термин и рјешење за одржавање скупа.

Грмечка корида на Међеђем Брду има традицију од 245 година. Одувијек је одржавана на истом мјесту, осим неколико послијератних година, када је из безбједносних разлога привремено премјештена у општину Оштра Лука, у Републици Српској. Послије тога, три године је поново настављена традиција Грмечке кориде на Међеђем Брду, да би је посљедњих година власти Унско-санског кантона поново забраниле, наводи се у саопштењу.

Повезане вијести:

ПДП РС