http://pdp.rs.ba/ivanic-odgovorio-dodiku-zahtjev-se-podnosi-najmanje-30-dana-prije/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић упутио писмо предсједнику Републике Српске Милораду Додику, у вези с његовим данашњим захтјевом.

”Поштовани господине Додик,

увјерен сам да је Вама и Вашим сарадницима познато да правне норме прописују да организатор манифестације који жели ангажман Трећег пјешадијског Република Српска пука то треба затражити најмање 30 дана прије одржавања манифестације, што су институције Републике Српске свих ранијих година чиниле.

Информисан сам да Организациони одбор обиљежавања 9. јануара ове године није тражио учешће у свечаном дефилеу припадника Трећег пјешадијског Република Српска пука, иако су доношењем Закона о Дану Републике Српске испуњени сви правни предуслови за подношење тог захтјева.

У вријеме када је требало поднијети захтјев, Ви сте јавно рекли да не желите присуство Пука на обиљежавању 9. јануара. Данашње подношење захтјева мени, а не надлежним институцијама, и то само пар дана прије скупа, показује да одговорност за властиту грешку покушавате пребацити на мене, те Вас обавјештавам да сам спреман носити одговорност само за своје поступке, али не и за Ваше. Искрено ми је жао што је прослава 9. јануара, умјесто да буде тачка на којој се показује снага и јединство српског народа, постала предмет политичких сукоба. Сам нити једним својим потезом томе нисам дао ни најмањи допринос и сматрам то потпуно непримјереним, па и срамним.

Исто тако сам информисан од надлежних институција БиХ да су захтјеви Организационог одбора за употребом ратних застава и смјештајем припадника Полиције Републике Српске у објектима ОСБиХ одобрени. То су једини захтјеви који су тражени од надлежних институција БиХ и они су, надам се, на заједничко задовољство, одобрени.

У мојој искључивој надлежности је могућност постројавања свечане јединице Трећег пјешадијског Република Српска пука, на начин како смо то урадили прошле године. Из свих иступа сам схватио да такав начин присуства Пука Вама и Организационом одбору, за разлику од прошле године, овог пута није прихватљив и немам намјеру на томе инсистирати.

Користим прилику да Вам искрено честитам 9. јануар и уједно, поводом божићних и новогодишњих празника, пожелим све најбоље”, наводи се у писму члана Предсједништва БиХ др Младена Иванића упућеног предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Повезане вијести: