http://pdp.rs.ba/ivanic-odbacivanje-optuznice-je-poraz-politike-sarajeva/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да је одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против четири члана Републичке комисије за спровођење референдума потврда да је Тужилаштво БиХ било под утицајем политике.

„Када сам био позван да дам изјаву Тужилаштву БиХ у оквиру овог предмета јасно сам рекао да то не желим да урадим, јер је у питању политика. Данашња одлука Суда БиХ потврђује колико је Тужилаштво БиХ било под утицајем политике“, рекао је Иванић.

Он каже да је евидентно да постоје кругови у Тужилаштву БиХ који су у функцији политике коју дефинише Сарајево, те да је ово огроман пораз те политике и тог тужилаштва.

„Знам да је људима који су били оптужени било тешко ових неколико дана, али ово је велика побједа, њихова прије свега и велика побједа над политичком злоупотребом Тужилаштва, чега је у овом периоду евидентно било“, оцијенио је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Он је изразио наду да Суд БиХ неће доносити другачије одлуке у предстојећем периоду, јер би то био крах и тог суда.

Коментаришући чињеницу да је експресно формиран предмет против предсједника Републике Српске Милорада Додика на основу пријаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, Иванић је подсјетио да је и он експресно добио формиран предмет након извођења почасне јединице Оружаних снага БиХ у оквиру прославе Дана Републике Српске.

„И то је доказ да се Тужилаштво невјероватно бави политичарима из Републике Српске, а не знам нити један случај који су радили против људи из Сарајева, тим прије што је поводом тужбе било јасних злоупотреба државних функција од паралелизма у раду и злоупотребе овлаштења“, навео је Иванић.

Он наводи да је то додатни показатељ тврдње да је Тужилаштво БиХ под неком врстом политичког притиска са којим се очигледно не може опхрвати.

Судија за претходно саслушање одбио је оптужницу Тужилаштва БиХ којом су Синиша Каран, Драгољуб Рељић, Горан Змијанац и Милан Петковић оптужени за неизвршење одлуке Уставног суда БиХ о привременој мјери којом се привремено обуставља примјена Одлуке о расписивању референдума о 9. јануару као Дану Републике Српске.

Из Суда БиХ саопштено је да је судија за претходно саслушање закључио да из доказа Тужилаштва није могуће извести закључак о постојању основане сумње да су оптужени починили кривично дјело које им се ставља на терет.

Повезане вијести: