http://pdp.rs.ba/ivanic-od-popisa-u-bih-nema-povjerenja/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је нефункционисање институција на нивоу БиХ почело догађајима који су се, прије свега, огледали у прегласавању поводом посљедњег пописа становништва у БиХ.

„Треба се присјетити мојих изјава из тог периода, када сам јасно упозорио да је то почетак краја садашње коалиције јер је то било рушење повјерења. Занимљиво да се нико више тог догађаја не сјећа, иако је Европска агенција за статистику рекла да је тих 200.000 људи било погрешно пописано„, рекао је Иванић данас новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо да нико сада не пита директора (Агенције за статистику БиХ) да ли ће поднијети оставку и нико се тиме не бави.

„У том тренутку смо ушли у тотално неповјерење, које сада вјероватно кулминацију доживљава расправом о Изборном закону БиХ, али питање одговорности из периода пописа сада тражи свој одговор“, истакао је Иванић.

Он је рекао да ће покушати да створи амбијент у коме би се у институцијама БиХ „мало више позабавили Упитником ЕУ и одговорима Европској комисији“.

Иванић је изразио бојазан да ће, „ако се нешто не деси, а тренутно не види шта ће то бити, ово таворење у институцијама БиХ бити све до наредних избора“, истичући да би то било јако лоше за БиХ.

Коментаришући информације о писму „Арселор Митала“ из Лондона у којем се пријети могућом међународном арбитражом, Иванић је рекао да као предсједавајући Предсједништва БиХ нема никакву надлежност о том питању и да писмо није добио, али ће га прочитати са пажњом уколико га добије.

„Мој лични став је да је за земљу важније да има озбиљну компанију унутар себе јер она шири промоцију не само себе, шири промоцију улагања, него да има авантуристе“, истакао је Иванић.

Коментаришући писма Европског парламента и „Репортера без граница“ у којем се тражи рјешавање питања јавног сервиса БХРТ, Иванић је оцијенио да је једино трајно рјешење осамостаљење три јавна емитера у БиХ и властити извор финансирања.

Повезане вијести:

ПДП РС