http://pdp.rs.ba/ivanic-od-mitropolita-hrizostoma-ocekujem-puno-strpljenja/

Члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Младен Иванић очекује да ће Његово високо преосвештенство нови митрополит дабробосански Хризостом успјети да се избори за права српског народа у Федерацији БиХ.

„Очекујем да митрополит Хризостом има пуно стрпљења, пуно снаге и пуно упорности“, рекао је Иванић уочи почетка церемоније устоличења новог митрополита у Саборној цркви у Сарајеву.

Он је оцијенио да ће новом митрополиту требати снаге и упорности да поврати осјећај достојанства српског народа у цјелини, посебно у ФБиХ гдје је та „борба“ тежа, те да ће да врати имовину СПЦ у њен посјед.

„Наслушаће се пуно лијепих ријечи и пуно лијепих обећања, а врло мало конкретних дјела“, рекао је Иванић.

Он је истакао да се митрополит Хризостом треба да борити за права народа, посебно оног који је препуштен сам себи и који живи у малим срединама у ФБиХ, гдје је и број Срба веома мали.

„Требаће му пуно снаге, али СПЦ јесте институција која надилази и вријеме и све тешкоће и увјерен сам да ћемо у новом митроплиту добити снажан ослонац на кога ће се Срби, посебно у ФБиХ, моћи да рачунају“, поручио је Иванић.

У Храму Рођења Пресвете Богородице – Саборној цркви у Сарајеву јутрос је почела Света архијерејска литургија, коју предводи Његова светост патријарх Српски Иринеј, уз саслужење архијереја и свештенства Српске православне цркве (СПЦ), након које слиједи устоличење новоименованог митрополита дабробосанског Хризостома.

Повезане вијести: