http://pdp.rs.ba/ivanic-o-ssp-u-kada-svi-dodju-do-zida-znaju-donijeti-prave-odluke/

БАЊАЛУКА – Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је данас да је задовољан што је прихваћен адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању /ССП/ и да је веома значајно што је Њемачка стала на страну реалне политике у БиХ.

Иванић је оцијенио да је преломни тренутак било доношење одлука у вези са пописом становништва у БиХ.

„Свјесним `убацивањем` институција Српске у доношење одлука хтио сам својим колегама у Федерацији БиХ да покажем да БиХ не може да функционише на систему прегласавања и да постоје инструменти којима и ми можемо да направимо проблем“, рекао је Иванић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је додао да је истовремено и властима у Српској хтио да покаже да никада више, ни он, ни Савез за промјене, неће доносити одлуке које су корисне за Републику Српску, а да истовремено због тога буду проглашавани за издајнике.

„Ово сматрам једном од својих највећих побједа у политичкој каријери. Показало се да сви, када дођу до зида, знају да донесу праве одлуке“, рекао је Иванић.

Он сматра да је преломни тренутак за давање сагласности на ССП био разговор са њемачким канцеларом Ангелом Меркел, која је показала велико разумијевање за веома изнијансиране политичке односе у БиХ, те својим потезима показала подршку његовом ставу.

„Мислим да се дошло до рјешења које ће имати одређене посљедице по нашу привреду, али не толике колико се то хтјело представити“, каже Иванић.

Иванић је изразио очекивање да ће оћена о резултатима пописа бити дата тек крајем септембра или почетком октобра, те навео да су преурањене и површне оћене да је попис урађен у складу са свим правилима.

„Остаје да видимо шта ће на крају рећи европске статистичке институције, са пуно мање политичке еуфорије, а са пуно више реалности“, поручио је Иванић.

Повезане вијести: