http://pdp.rs.ba/ivanic-o-propalom-sastanku-lidera-u-mostaru/

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у ексклузивном разговору за N1 је прокоментарисао данашње отказивање састанка лидера у Мостару.

Планирани радни ручак предсједавајућег Предсједништва БиХ Драгана Човића и чланова Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и Младена Иванића, те Милорада Додика и Фахрудина Радончића у Мостару је отказан.

„Био сам спреман доћи на састанак у Мостар јер сваку комуникацију сматрам корисном. БиХ се мјесецима налази у кризи, није ријешено питање о Транспортној заједници, постоје захтјеви ЕУ да се поново разматра Закон о акцизама. Пуно је отворених питања и сваки разговор за мене је био користан“, рекао је Младен Иванић.

Иванић је рекао шта сматра да је кључни проблем.

„Опет се показало да је кључни проблем огромна политичка подјела унутар бошњачког политичког тијела, неповјерење међу бошњачким политичким лидерима и додатна компликација због односа око Изборног закона са представницима хрватског народа. Умјесто доброг амбијента који се требао правити на састанку, након отказивања имаћемо наставак политичке кризе. Мислим да је покушај Драгана Човића био коректан“, изјавио је Иванић.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да је обавеза Предсједништва да увезује, повезује и у интересу БиХ покреће ствари.

„На овај састанак нисам гледао као политичку битку, већ да видимо има ли простора да се заврши упитник ЕК, да се обезбједи приступ Транспортној заједници јер је огромна срамота БиХ и штета за грађане његово не потписивање.“

На питање шта даље јер се кључна питања се не рјешавају и да ли је ово врхунац политичке кризе у БиХ, Иванић је одговорио:

„Постоји обавеза да се сједне. Са осталим члановима Предсједништва ћу разговарати. Ми морамо сјести заједно, па макар и појединачно. Не смијемо препустити да ствари иду даље у овом току због будућности. Не могу ја посредовати између лидера. Ја имам комуникацију са свима, иако се то понекад не разумије довољно добро. Ја то могу радити, али мислим да то не треба нико везати за себе већ то треба радити Предсједништво.“

Иванић је одговорио и на питање да ли су на састанак позвани Вукота Говедарица и Бранислав Бореновић.

„У првим консултацијама било је приједлога да буду и они присутни. Моја сугестија је била да Савез за промјене сједне с нама тројицом на посебан начин, јер СЗП није учествовао у блокадама“, изјавио је Иванић.

Повезане вијести:

ПДП