http://pdp.rs.ba/ivanic-o-nato-nece-odlucivati-ova-generacija-politicara/

Нема разлога да се на тему чланства у НАТО-у ишта сада ради јер о чланству неће одлучивати садашња генерација политичара, него генерације за десетак година

Младен Иванић,

члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

„И док год је тај услов ту, и док је књижење имовине на судовима – а јесте – то неће бити завршено за барем седам или осам, па и десет година, јер толико судски процеси трају“, каже он.

Упитан о кандидатурама за наредне изборе, рекао је да је увјерен да ће СзП постићи договор о заједничким кандидатима, а да би њему, ако се одлучи кандидовати, било задовољство да му противкандидат буде Милорад Додик.

НН: Дигла се велика прашина у вези с НАТО-ом. Како то коментаришете?

ИВАНИЋ: Ја уопште не схватам зашто се дигла толика прашина, а тек не видим зашто је СНСД покушао да одговорност у вези с тим пребаци на другу страну. Акциони план за чланство (МАП) у овој години није реалан јер није испуњен услов о књижењу имовине. И док год је тај услов ту, и док је књижење имовине на судовима – а јесте – то неће бити завршено за барем седам или осам, па и десет година, јер толико судски процеси трају. Према томе, зашто дизање тензија? Чему? А то прије свега раде предсједник Додик и његови гласноговорници послије њега – Шпирић, Кошарац и Мајкићева.

Све кључне одлуке о МАП-у су донесене док је СНСД био на власти. Једини званични документ који постоји је захтјев Радмановића док је био у Предсједништву да се активира МАП. На бази тог захтјева у Талину је дефинисан одговор који каже „да, БиХ ће добити МАП када се укњижи имовина“. Нигдје нико неће наћи документ с мојим потписом у вези с тим. Све су то Додик и његови људи.

НН: А референдум о НАТО-у?

ИВАНИЋ: Ма какав референдум? Није тема. Нема разлога да се на ту тему ишта ради јер о НАТО-у неће одлучивати генерација политичара у којој сједе Додик, Иванић, Радмановић, Шпирић… него неке генерације за десет до 15 година. Ми ни МАП нећемо добити за неколико година, једино да сад неко нагло не промијени услове под овом галамом коју је дигао Додик.

И баш се и може сада десити да због Додикове галаме МАП и буде одобрен, и да се буквално позову на писмо његовог човјека и да кажу: „Ето, ми сматрамо да би на основу тог захтјева требало изаћи у сусрет БиХ и активирати МАП“. Шта ће онда рећи? Ко ће му онда бити крив? То је потпуно непотребно, али та хо-рук галама је типична за Додика. Без размишљања о импликацијама тога што ради.

Али има ту још нешто. Ја сад први пут чујем да је МАП проблем. У вези с тим је постојала пуна сагласност. А сад одједном чујем Додика да је МАП проблематичан. Прије неколико дана му је МАП био проблем, а чини ми се да је јуче (недјеља) рекао да није проблем, да му је само НАТО проблем. Ја имам храбрости да кажем да знам да народ није за НАТО и не видим ниједног српског политичара који може гласати за НАТО прије него Србија буде тамо.

Ако је тако, шта ће нам референдум? Разумијем што хоће Бошњаци, Турска је у НАТО-у. И Хрватска је тамо, разумијем и Хрвате. И сви морају разумјети да без Србије ми не можемо у НАТО, јер то значи подјелу српског народа и не видим ниједног српског политичара који то може урадити. Ако Шпирић каже да је то истовјетно оном што мисли господин Изетбеговић, онда сам ја јако задовољан. Али нешто нисам чуо Шпирићев јасан став како он види НАТО. А ја добро знам шта је говорио кад је био у сједишту НАТО-а, Имам и документе.

НН: Шта је говорио?

ИВАНИЋ: Тражио је активацију МАП-а, а говорио је чак и о пуноправном чланству. То је било у доба кад је био предсједавајући Савјета министара.

НН: СзП је прошли пут истакао кандидате за опште изборе буквално у пет до 12. Хоће ли вам се то поновити?

ИВАНИЋ: Мислим да ће СзП ићи са заједничким кандидатима за предсједника РС и члана Предсједништва. Моје мишљење је да би груби договор требало да буде јасан до краја године, а појединачни кандидати не би требало да се утврђују касније од фебруара, јер јавност мора знати између кога ће бирати. Увјерен сам да ће то тако бити и не видим у вези с чим би могло бити неслагања.

НН: Једино можда ко ће на мегдан Додику ако се кандидује?

ИВАНИЋ: Ма, не мислим да је то проблем. Ја сам једном био његов противкандидат. Формално то је била (Жељка) Цвијановић, али ја се нисам био с њом, него сам се био са Додиком и побиједио.

НН: Не бисте имали проблем да идете директно против њега?

ИВАНИЋ: Ако се уопште одлучим да се кандидујем, никакав проблем. Чак напротив, било би ми задовољство.

НН: Вукота Говедарица, лидер СДС-а, је недавно био у Београду код предсједника Србије Александра Вучића. Очекујете ли да се Вучић ангажује за СзП?

ИВАНИЋ: Нико не би требало да очекује уплитање Србије у изборе овдје. Мој савјет руководству Србије је увијек био не уплићите се у наше изборе и не понављајте грешку коју је направио Борис Тадић, који је као предсједник Србије ишао на скупове СНСД-а, или као што је радио Вук Јеремић. Србија треба да буде нека врста матице свим Србима у РС без обзира на то из које су партије.

НН: Видите ли Ви неку промјену спољнополитичке оријентације Србије?

ИВАНИЋ: Србија је с једне стране изложена интересу Запада, а са друге стране Русије, и то значајно више него коју годину раније. То се види. То показује колико је Србија значајна земља и да се око ње интересују велики играчи.

Ја се надам да ће се и односи између великих поправити и да ће ова позиција Србије, која сада дјелује тешка – то да буде једнако близу и једнима и другима – бити у ствари велика предност за Србију. Зато мислим да треба да издрже до краја.

НН: Шта је с Транспортном заједницом? Велике су паре у питању…

ИВАНИЋ: Ако мене питате зашто договора нема, по мени, све се доминантно своди на сујете. Евидентно је да се садржај уговора не може промијенити и да се разговор своди на то како ће се унутар БиХ постизати договори. Мислим да је захтјев Бањалуке логичан да постоји министарска конференција на којој се одлучује о пројектима на основу објективних критеријума, рецимо према доприносима ПДВ-а.

Ако Влада РС ни под таквим условима не да сагласност, онда знате шта, ја нисам за то да министри СзП гласају против воље РС, иако сматрам да би та одлука била корисна за РС, јер би одмах били проглашени издајницима. Прошло је вријеме у којем је Влада РС проглашавала издајом добре ствари које су министри у Савјету министара из РС прихватали. Мислим да су они и овај пут очекивали да ће министри из РС то прихватити јер је она корисна, ја вас увјеравам да јесте.

Зато мислим да је била добра одлука да се без сагласности Владе РС за то не гласа.

Бошњачко-хрватски односи

НН: Како коментаришете бошњачко-хрватске односе?

ИВАНИЋ: Ја сам прије седам-осам мјесеци упозоравао да ће остатак овог мандата бити оптерећен врло затегнутим односима на релацији СДА – ХДЗ, односно ипак доминантно представници бошњачког и хрватског народа. Постоји много важних питања од којих ниједно није ријешено, од Мостара, питања Изборног закона, изградње путева, недостатка договора у вези с неким законима, па до различитог тумачења дјеловања појединих институција.

Хрватски представници посебно критикују дјеловање Обавјештајно-безбједносне агенције, критикују паралелизме. То су све озбиљне теме и мој је осјећај да оне неће наћи свој осјећај до наредних избора. Бојим се да ћемо ми дуго осјећати посљедице неријешених бошњачко-хрватских односа.

Повезане вијести:

ПДП РС