http://pdp.rs.ba/ivanic-novi-zakon-o-danu-republike-srpske-niko-nije-osporio/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да је Република Српска донијела нови Закон о прослави 9. јануара, који је важећи и који ни од кога није оспорен.

„Позивање на одлуку Уставног суда приликом практичне забране припадницима Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ да учествују на манифестацијама на обиљежавању Дана Републике Српске, 9. јануара, потпуно је незаконито“, поручио је Иванић.

То је, упозорава он, наставак осионе политике која је присутна у Сарајеву.

Иванић сматра да ће ово бити увод у веома озбиљно заоштравање политичких прилика у БиХ.

Аутори ових одлука ударају на оно што је најважније српском народу, а то је његов понос. Због тога ћу да размислим о својим могућим потезима, јер према војницима и официрима, поготово онима који су били припадници Војске Републике Српске, имамо обавезу да им омогућимо да учествују свим манифестацијама поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике Српске“, категоричан је Иванић.

Он сматра да би такве непримјерене одлуке могле да оставе негативне посљедице по БиХ.

Ко вјерује да ће на силу, пресијом, наметањем бити у стању да српском народу одређује датуме које ће славити, а које не, страшно гријеши и само уништава и разара БиХ„, закључио је Иванић.

Министарство одбране БиХ саопштило је данас да ће одобрити учешће Војног оркестра Оружаних снага БиХ – бенд Бањалука, на церемонијалним активностима 8. и 9. јануара, укључујући и одавање почасти и полагање вијенаца палим борцима Војске Републике Српске, Народно-ослободилачког рата и цивилним жртвама рата.

Повезане вијести: