http://pdp.rs.ba/ivanic-netanjahu-jacanja-veza-bih-izraela-u-narednom-periodu/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, који борави у званичној посјети Израелу, разговарао је данас у Јерусалиму с предсједником Владе Израела Бењамином Нетањахуом и министром одбране Авигдором Либерманом о актуелној политичкој и безбједносној ситуацији у двије земље.

Иванић и Нетањаху разговарали су и о економској ситуацији у БиХ и Израелу, те изазовима на међународном плану са којима се модерно друштво суочава, попут тероризма и екстремизма, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Двојица званичника оцијенили су добрим односе БиХ и Израела и истакли да има могућности за њихово унапређење у многим областима.

Саговорници су закључили да би данашњи састанак требало да буде само почетак јачања веза БиХ и Израела, посебно у области одбране, информационих и модерних технологија, као и успостављањем директне сарадње компанија.

Предсједавајући Предсједништва БиХ информисао је премијера Израела о жељи БиХ да се, у оквиру комплетног региона, придружи ЕУ и о корацима који јој предстоје на том путу.

Иванић и Нетањаху размијенили су искуства о начину рјешавања сукоба у региону, као и у спровођењу економских реформи.

Иванић и Либерман сагласили су се да двије земље имају отворену могућност сарадње у области одбране, уз општу оцјену саговорника да посјета делегације БиХ Израелу има обострану корист.

Предсједавајући Предсједништва БиХ посјетио је данас и Хебрејски универзитет у Јерусалиму, а руководство и научни радници представили су Иванићу резултате у развоју нових технологија, аутомобилској индустрији и истраживачком сектору.

Посјетом је предвиђен и састанак са палестинским вјерским званичницима и полагање вијенца у Маузолеју Јасера Арафата.

Повезане вијести:

ПДП РС