http://pdp.rs.ba/ivanic-neobjavljivanje-rezultata-referenduma-pokazuje-neozbiljnost-vlasti-u-republici-srpskoj/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић прокоментарисао је учињеницу да у Службеном гласнику Републике Српске нису објављени резултати референдума у форми извјештаја, иако је било обавезно да то буде урађено до 11. новембра.

С обзиром да одлука није објављена у року заданом од самог законодавца, на упит значи ли то да референдум правно ни не постоји, Иванић је одговорио да на то питање треба одговорити руководство Народне скупштине РС (НСРС).

Очито је да унутар тог руководства у Бањалуци траје битка ко је сад за шта одговоран. Очито је да једни кажи да је НСРС одговорна, други кажу да је то предсједник РС. Једни другима пребацују лоптицу. То показује да је власт у принципу била неозбиљна у цијелој причи око референдума. Њима је референдум одиграо улогу, добили су локалне изборе и очито је да више не посвећују пажњу томе. У суштини, то показује оно што је опозиција од почетка тврдила – подржала је референдум, право, али је опозиција врло добро знала да је ово више било упућено локалним изборима, него било чему другом“, поручио је Иванић.

О томе да ли је необјављивање референдумских резултата случајност или не, Иванић истиче да не зна ништа конкретно.

„Чујем да постоје позивања на вето Бошњака, а ја искрено да кажем, не знам на шта су они могли ставити вето. Нисам ни чуо да су на нешто ставили вето. Не знам који је то правни акт могао бити дефинисан на бази кога су они ставили вето. Ја заиста то не знам. Можда има нешто што није било објављено у медијима или што ја нисам видио да је било објављено у медијима. Видјећемо, чињеница је да јесте ситуација мало чудна“, констатовао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Повезане вијести:

ПДП РС