http://pdp.rs.ba/ivanic-nema-zajednickih-odgovora-za-upitnik-ek/

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић изјавио је данас, након састанка с представницима институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, на којем су разматрани начини убрзавања припрема одговора на Упитник Европске комисије, да иако је сваки дио власти припремио свој дио одговора, на нивоу државе у том погледу још није ништа ријешено.

Нагласио је да још не постоје заједнички одговори те да је једини начин да се оваква ситуација ријеши – механизам координације и додао да је непотребно изгубљено много времена те да није било довољно комуникације.

Иванић је данашњи састанак оцијенио корисним, бар, како је рекао за Предсједништво БиХ због њиховог подручја активности те како би схватили у чему је био проблем.

– Реалност нашег политичког амбијента је таква да ће нас тек чекати припрема одговора – рекао је Иванић, изразивши увјерење да ће надлежне институције у БиХ кроз механизам координације ријешити сва питања о којима су данас разговарали и да ће почети припремати заједничке одговоре.

Такођер је казао да су потребни чешћа комуникација и састанци те да је, по његовом мишљењу то кључни проблем због којег досада није било заједничких одговора.

Конкретних закључака није било, данас се радило само о међусобном информирању јер, како је рекао Иванић, свако носи своји дио одговорности када се говори о приближавању БиХ Европској унији.

За разлоге због којих се није дошло до заједничких одговора, казао је да треба питати надлежне институције, а да је Предсједништво са своје стране урадило колико је могло и да су настојали „уозбиљити“ тај процес.

– Постоје механизми и треба почети радити у складу с механизмом координације. То је мој став – истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Осврнуо се и на питање пријевода одговора, рекавши да је превођење отприлике 24.000 страница требало бити додијељено једној институцији која би имала око 60-90 квалифицираних преводилаца.

– Таква институција не постоји, а законом је предвиђено да се мора расписати тендер. Невјероватно је да се нико раније није сјетио да треба тражити изузеће – казао је предсједавајући Предсједништва БиХ, додавши да су данас и о томе разговарали.

Учесници састанка у Сарајеву, осим предсједавајућег Иванића и чланова Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, били су ентитетски премијери Фадил Новалић и Жељка Цвијановић, министар вањске трговине и економских односа Мирко Шаровић и предсједник ФБиХ Маринко Чавара.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић казао је да је ФБиХ предала готово све материјале у погледу одговора из Упитника Европске комисије те да су остале још три области на којима требају радити и да би то могли завршити до 26. маја.

Премијерка РС-а Жељка Цвијановић истакла је да РС није доставио своје материјале и да их неће доставити све док не буду успостављене јасне процедуре.

– Морамо направити кључни корак, а то значи отпочети процес, односно ући у процедуру обједињавања свих одговора које имамо – казала је Цвијановић.

Како је рекла, састанак Заједничке комисије за европске интеграције 29. маја бит ће прилика да се дефинирају додатни кораци и процедуре, како би се материјал могао третирати и коначно послати.

Осврнула се и на питање захтјева за смјену Владе РС-а, устврдивши да овакви захтјеви не утичу на европски пут БиХ, који је иначе спор.

– Можда бсмои се требали запитати да ли непостојање парламентарне већине у парламенту БиХ утиче на европски пут БиХ – казала је предсједница Владе РС-а.

На питање новинара у вези са сетом закона о акцизама, одговорила је да то није било на дневном реду Владе РС-а и да их нико није ни питао у вези с тим. Додала је да је потребно прво осигурати парламентарну већину и тек онда упутити у процедуру закон.

Такођер је истакла да се ради о политичкој игри и да она не подржава експериментирање с оваквим стварима те да је неприхватљиво оно у чему се одступа од договора с ММФ-ом и да се треба пазити у којем смислу се иде с измјенама.

Премијер ФБиХ је, кометирајући питање акциза, казао да ни Федерална влада није дала никакву инструкцију својим представницима у Управном одбору УИО. Како је рекао, потребно је прво информирати јавност у БиХ о чему се ради, јер је „све скупа отишло на криву страну“ због инсталирања информација да ће се новцем од акциза „крпити буџетске рупе“.

Такођер је напоменуо како се циљало на то да ће повећање акциза утицати на поскупљење цијена животних намирница. Међутим, Новалић је устврдио да нема говора о том поскупљењу, јер се оно што храни грађане БиХ већ одавно производи на другим тржиштима.

С тим у вези, истакао је да БиХ 23,7 посто животних намирница производи за себе те да се остатак животних намирница производи у Србији, Мађарској, Хрватској и Америци.

Повезане вијести:

ПДП РС