http://pdp.rs.ba/ivanic-nema-sanse-da-prodje-tuzba-protiv-srbije/

У БиХ нема сагласности у вези са ревизијом тужбе против Србије за агресију и геноцид, она нема легитимитет БиХ и нема никаквих шансe да прође, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић.

„БиХ неће покренути ту тужбу. Тужбу покушавају покренути Бошњаци, а не БиХ. Два члана Предсједништва су рекла да су против, а један показује да је као ‘за’. Та тужба нема легитимитет БиХ и нема никаквих шанси да прође“, изјавио је Иванић данас у Мостару након састанка са српским повратницима.

Он је подсјетио на правила ревизије, те додао да се, да би ревизија била прихваћена, мора десити нека нова чињеница не старија од шест мјесеци.

„Шта је то ново што се десило у задњих шест мјесеци? Нема апсолутно ништа. Ја мислим да је овдје ријеч о недостатку храбрости да се каже да та тужба не може успјети, а са друге стране могла би произвести огромне проблеме и даље подјеле унутар БиХ“, рекао је Иванић.

Он је нагласио да је увјерен да партије из Савеза за промјене озбиљно размишљају на начин да у случају те тужбе не виде смисао останка у институцијама Савјета министара БиХ.

На новинарско питање да ли је агенту БиХ пред Међународним судом правде Сакибу Софтићу истекао мандат, Иванић је рекао да се то, према његовом мишљењу, десило самом пресудом која је донесена.

„Не вјерујем да мандат икоме може бити 18 година ма колике год да су му способности. Ја сам прошле године Суду у Хагу упутио писмо и рекао да нема особе која у име БиХ може то покренути јер нема одлуке БиХ. Они који у име БиХ покушавају то једнострано покренути руше БиХ“, поручио је Иванић.

Он је додао да је у посљедње вријеме било превише изазова који су ударали на достојанство српског народа и Републике Српске и упитао да ли постоји ико више ко би био спреман да издржи нове провокације.

„Ја нити једну иницијативу, нити један став нисам изнио или поднио који би рушили дигнитет друга два народа. Очекујем то и од њих“, поручио је Иванић.

Повезане вијести:

ПДП РС