http://pdp.rs.ba/ivanic-nece-ne-moze-biti-revizije-presude-po-tuzbi-bih-protiv-srbije/

Бих

„Нема никакве шансе да се тај процес поново покрене и ова прича се може сматрати завршеном. Ревизије поступка у овом случају неће и не може бити„, увјерен је Иванић.

Позивајући се на информације добијене од надлежних у Међународном суду правде, истакао је да не постоји могућност апелационе процедуре, већ само новог поступка.

„Тај поступак је могуће покренути под неколико услова. Прво да постоји нека нова чињеница, која раније није била позната. Колико ми је познато, тога нема. Друго, да је захтјев покренут у року од најмање шест мјесеци од сазнавања те нове чињенице, што се очито није десило и да захтјев буде покренут у року од десет година од дана изрицања пресуде. Рок истиче 26.фебруара 2017.године и нема нити једне нове назнаке те врсте“, нагласио је Иванић у изјави Фени.

Указао је да би евентуални нови поступак подразумијевао и да се усвоји нова политичка одлука, прије свега у Предсједништву БиХ, за шта не постоји његова сагласност, што значи да не може бити консензуса о овом питању.

„С обзиром на то да сам ја члан Предсједништва БиХ и да имам негативан став, одлука Предсједништва о том питању не може бити усвојена, што значи да не може бити испуњен ни тај предуслов“, категоричан је Иванић.

Полазећи од те чињенице, још у јуну ове године прослиједио је писмо Међународном суду правде у којем је навео да нема политичке сагласности о овом питању и да би било какав захтјев или неки други акт, у име било које институције, било кршење Устава БиХ и да такав захтјев не може бити легитиман.

Предсједавајући Предсједништва БиХ сматра и да би евентулано покретање ревизије пресуде било поновно „долијевање уља на врату“.

„То би било невиђено погоршање политичких прилика“, рекао је Иванић у изјави Фени, истичући да напоре треба усмјерити првенствено на поправљање регионалне сарадње.

У том контексу, кључни кораци, како је навео, и у пракси, а не само ријечима, треба да се направе из Сарајева.

Међународни суд правде је 2007. године одбацио одговорност Србије у тужби за геноцид коју је поднијела БиХ. БиХ је током рата, 1993. године, поднијела тужбу за геноцид против тада СР Југославије, касније Србије и Црне Горе.Четрнаест година послије, 2007. године, Суд је одбацио одговорност Србије за геноцид.

Извор: Фена

Повезане вијести: