http://pdp.rs.ba/ivanic-ne-vjerujem-da-ce-se-rijesiti-pitanje-izbornog-zakona-mostara/

БиХ би могла добити статус кандидата за приступање Европској унији, али до краја године неће бити већих политичких помака, а Хрвати у БиХ имају право на несметано бирање својих политичких представника, оцијенио је председавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић у уторак у Дневнику Наше ТВ.

Иванић је у уторак посјетио 20. Међународни сајам у Мостару, а вече раније судјеловао је на неформалној вечери у организацији хрватског члана Предсједништва Драгана Човића на којој су били и бошњачки члан Бакир Изетбеговић, хрватски премијер Андреј Пленковић, српски премијер Александар Вучић, црногорски предсједник Филип Вујановић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник ФБиХ Маринко Чавара.

Разговоре на вечери оцјенио је позитивнима, али каже да стање у БиХ није добро:

“Није јасно постоји ли већина на државном нивоу. Имали смо сукобе око Дана РС-а до ревизије пресуде, као и проблем договора с ММФ-ом. Није постигнуто рјешење Мостара, није направљен помак око Изборног закона БиХ. Послије дуго времена та вечера је била позитиван догађај јер је било много искрености у комуникацији. Многи су изнијели проблеме с којима се суочавају поштеније и отвореније него до сада. Но, конкретан помак још није направљен.”

Највише се разговарало о БиХ, додаје српски члан Предсједништва БиХ:

“Наши сусједи су забринути због онога што се овдје догађа. Исказали су спремност да помогну, али ипак су кључне одлуке у рукама политичара унутар БиХ. Други нам могу помоћи, али не могу ријешити наше проблеме”, истакнуо је Иванић.

Због сукоба бошњачке и српске политичке елите у БиХ око ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид државне институције једва функцишу. Иванић је изразио наду да ће се ситуација у Предсједништву поправити на идућој сједници која би требала бити одржана 11. априла.

“Мислим да у свом мандату нисам изазвао нити једну блокаду. Посљедња сједница Предсједништва БиХ прекинута је јер ју је г. Изетбеговић напустио. Мислим да би Предсједништво требало дати неку изјаву којом би оцијенило све што се догађало у посљедњих неколико мјесеци и дало гаранције да ће се у идућем раздобљу сви понашати институционално. То је предуслов за нормалан рад Предсједништва.”

Иванић додаје да се три стране никад неће договорити о питањима попут рата па предлаже да се такве теме и не отварају.

“Бавимо се стварима око којих се евентуално можемо договорити. Мислим да нам је свима мотив да имамо добре путеве, боље школе и већу запосленост.”

На питање како постићи договор око крупнијих тема, Иванић каже:

“То подразумјева спремност на компромис и толеранцију. Великих промјена Устава неће бити јер је готово немогуће постићи двотрећинску већину. Зато не постоји могућност реорганизације државе попут независне Републике Српске или БиХ без ентитета. Није реално очекивати ни трећи ентитет. Промјену Изборног закона која би Хрватима омогућила несметано бирање својих заступника сматрам потпуно нормалним. Направио бих изборну јединицу у Федерацији која би функционирала на дан избора. У тој јединици биле би хрватске општине с натполовичном већином хрватског становништва. Није реалан трећи ентитет с неким јединицама на територију РС-а. Бошњаци и Хрвати донијели су историјску одлуку о стварању Федерације. Из перспективе Хрвата то се можда показало као грешка, али мислим да за то нису одговорни Срби и они не се би требали одрећи неког дијела свог простора.”

Не проведе ли се апелација Боже Љубића на Уставном суду БиХ, каже Иванић, идуће године неће бити могуће формирати цјелокупну извршну власт.

“Мислим да је могуће провести изборе за Предсједништво и за Представнички дом, али не и за Дом народа. То значи да би могао бити формиран само дио власти.”

Разговор се дотакнуо и положаја Хрвата у Републици Српској, односно немогућности бирања легитимних представника. Иванић је повукао успоредбу са стањем у Мостару.

“То је питање искрености у односима. Примјерице, у Мостару имате Србе који су или чланови СДА или ХДЗ-а или на листама тих двију или неких других странака. Легитимних представника Срба у Мостару нема. Такав је случај и у РС-у, гдје имате Хрвате из СНСД-а, СДС-а или других странака. Постоји могућност политичких договора како би се ствари поправиле. Моја идеја је стварање заједничких листи странака сличних идеологија попут напредњака и народњака. ХДЗ и ПДП би у том случају могли постићи договор, а на листама ПДП-а би могао бити Хрват из ХДЗ-а. Међутим, за то је потребно пуно веће повјерење.”

Иванић није оптимистичан да ће се доћи до крупних договора унутар БиХ због недавних догађаја на домаћој политичкој сцени.

“На почетку мандата сам био јако оптимистичан, а нисам произвео ниједну блокаду. Догодило се прегласавање потписа које је било потпуно непотребно. Услиједило је потпуно непотребно оспоравање Дана РС-а па контроверзе око судјеловања припадника Оружаних снага БиХ обиљежавању Дана РС-а. У покушају ревизије догодио се потпуно паралелни систем. Све то није изазвано ни у Бањој Луци нити је дошло од мене. Мислим да је за то у највећој мјери одговорна бошњачка политичка сцена.

Не вјерујем да ће се успјети ријешити питање Изборног закона. Нисам сигуран да ће се ријешити Мостар. Вјерујем да ћемо успјети одговорити на питања Европске комисије јер је то технички посао. Вјероватно ћемо због потребе ЕУ-а за позитивним вијестима добити статус кандидата до краја ове или почетком идуће године. Но, вјеровао сам да комбинација Човића, Изетбеговића и мене може направити велике искораке. Не знам која ће друга то постићи. Добро смо кренули, али су се створиле све те препреке и велико неповјерење.”

Повезане вијести:

ПДП РС