http://pdp.rs.ba/ivanic-naftna-industrija-temelj-razvoja-ekonomije/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас у Сарајеву да је нафтна идустрија област која ствара претпоставке за развој прерађивачке индустрије и генерално сектора економије, те истакао да је сређено тржиште нафте и гаса у БиХ предуслов за озбиљнији економски развој земље.

Отварајући стручну конференцију под називом “Перспективе нафтне индустрије: да ли је нафтна криза завршена?”, Иванић је рекао да на сређивању тржишта треба радити заједнички, ради остваривања позитивних ефеката у цјелини.

“Драго ми је да у Нафтном комитету у БиХ има и компанија које представљају неку врсту страног улагања. За БиХ је веома важно да ниво улагања буде значајан, како домаћих, тако и страних инвеститора. Страни улагачи тешко долазе, али када се на то одлуче искуства показују да, ипак, остају и да су у основи прилично задовољни”, истакао је Иванић.

Он је рекао да је битно да се овакви скупови одржавају и да постоји комуникација са политичким структурама, те додао да би партнерство влада у БиХ и овог комитета могло бити значајно за уређивање цијелог система тржишта у области нафтне индустрије, који је, како је рекао, много бољи него прије 15 година.

“Ниво сивог тржишта је много мањи него што је био у то доба, унапријеђена је и правна регулације, али још има много простора за побољшања”, додао је Иванић.

Предсједник Нафтног комитета у БиХ Урош Бидер рекао је да је тржиште БиХ, као земље у транзицији, подложно бројним осцилацијама, те самим тим и нафтна индустрија пред собом има много изазова.

“Наш циљ је одговорити тим изазовима, приближити европска искуства и праксу тржишту БиХ, те усвојити перспективе развоја”, истакао је Бидер.

Према његовим ријечима, осцилација цијена на свјетском тржишту је глобални проблем и она /осцилација/ може имати и позитивне и негативне утицаје, али се БиХ суочава и са проблемима везаним за легислативу која се разликује у Републици Српској и Федерацији БиХ, али и по питању других нивоа, а различити су и модели по питању инвестиција.

“Поставља се питање како власнику капитала представити разлог за инвестирање у БиХ, а различити су и прописи који уређују оперативно дјеловање на тржишту БиХ”, нагласио је Бидер, те додао да се оснивањем овог комитета добила могућност за кориштење како праксе, тако и помоћи и утицаја Свјетског нафтног савјета.

За разлику од сусједних земаља, рекао је Бидер, Комитет нема званичне податке о тржишту нафтне индустрије БиХ које је, како је нагласио, конфузно, тако да је један од циљева Нафтног комитета, да обједини ентитетске податке, да би се БиХ могла мјерити са сусједним земљама.

“Тренутно у БиХ тржиште и потрошња знатно расте, односно трендови су позитивни и надамо се да ће тако бити и у будуће. Ја сам овдје од 2013. године и примјетне су разлике, када су у питању законска регулатива, уклањање сиве економије, те питање инвестиција”, додао је Бидер.

Предсједник Свјетског нафтног савјета Јожеф Тот рекао је да је перспектива нафтне индустрије несигурна.

Према његовим ријечима, Свјетски нафтни савјет основали су инжењери 1933. године, с намјером да се промовише управљање свјетским изворима нафте за добробит човјечанства, а посвећен је примјени научних достигнућа у индустрији нафте и гаса, трансферу технологија и кориштењу свјетских нафтних ресурса, за добробит свих.

“Основна функција овог савјета, који има 70 чланица, је да убрза и олакша дијалог између заинтересованих страна, било да се ради о интерним или екстерним учесницима нафтног сектора, уважавајући кључна техничка, социјална, еколошка и питања управљања ресурсима и трагајући за рјешењима која ће допринијети рјешењу проблема”, појаснио је Тот.

На данашњој стручној конференцији, коју су у Сарајеву организовали Нафтни комитет БиХ и Национални нафтни комитет Србије, учествовали су значајна свјетска и регионална имена из области нафтне инустрије, али и представници влада у БиХ, стручњака за нафту и гас, те академске заједнице.

Покровитељ конференције, на којој се говорило о нафтној кризи, користима за компаније, изазовима нафтног сектора у БиХ, јесте Министарство спољне трговине и економских односа БиХ.

Нафтни комитет у БиХ, чији су оснивачи “Петрол БиХ оил компани”, “Холдина” ДОО Сарајево и “Г-петрол” ДОО Сарајево /Гаспром бензинске пумпе/, постао је крајем априла чланица Свјетског нафтног савјета, чије је сједиште у Лондону.

Повезане вијести:

ПДП РС