http://pdp.rs.ba/ivanic-moze-se-vaninstitucionalno-djelovati/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић је на данашњој сједници предложио члановима Предсједништва да се обавежу да убудуће неће радити ванинституционално, али тај приједлог није добио већину, тако да о њему није разговарано.

„Мени то не смета, то само значи да ванинституционално дјеловање, ако већ нико није хтио да се опредијели, могу користити и други. Добро је да то знамо“, рекао је Иванић новинарима на Палама.

Он је констатовао да су у овом конкретном случају одлуке донесене тако да Република Српска и српски народ нису ни најмање оштећени.

„Напротив, себе сматрам и неком врстом политичког побједника у овој игри и зато нисам на томе ни превише инсистирао, а мислим да ћемо наредних недјеља имати прилику да видимо јако много проблема у односима Бошњака и Хрвата“, навео је Иванић.

Коментаришући позив предсједника Републике Српске Милорада Додика СДС-у да заједно са СНСД-ом гласају за смјену Савјета министара БиХ, због тврдњи представника СДС-а да је недавна телефонска сједница Савјета министара БиХ била нелегална, Иванић је оцијенио да се ситуација у вези са акцизама и цијелим програмом реформи превише користи за политичка препуцавања.

„Нисам ни предлагао да се Савјет министара мијења, то они треба да виде. Било би паметно да једни и други сједну и нађу рјешење“, сматра Иванић.

У Сарајеву је данас одржана редовна сједница Предсједништва БиХ, након неколико мјесеци кризе у раду ове институције изазване ваниинституционалним дјеловањем бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, који је, без сагласности друга два члана, Међународном суду правде у Хагу упутио захтјев за ревизију пресуде против Србије.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас да је пут БиХ усмјерен ка ЕУ јер без ње неће имати ни економског развоја, ни стабилности.

„Изоловани ћемо се бавити сами собом, а ако се бавимо сами собом имаћемо три концепције, три визије БиХ и вјечито ћемо се бавити истим темама, а нећемо се помаћи напријед“, рекао је Иванић на Филозофском факултету на Палама, гдје је студентима одржао предавање о теми „Политичке прилике у БиХ и региону – европске интеграције и економске перспективе“.

Говорећи о политичкој ситуацији у БиХ и региону, предсједавајући Предсједништва БиХ истиче да је евидентно да постоје тензије у региону и да односни нису баш најбољи.

„Постоје тензије између Загреба и Београда, Загреба и Сарајева, Сарајева и Београда, а чим постоје тензије унутрашње прилике у БиХ нису добре“, рекао је Иванић.

Када је ријеч о унутрашњој политичкој ситуацији у БиХ, он је додао да је она мање-више онаква каква је била.

„То значи да коалиције никада нису стабилне, чврсте, све је од случаја до случаја, од теме до теме“, рекао је Иванић и оцијенио да је све јако нарушено паралелизмима који су се десили поводом бошњачког захтјева Међународном суду правде у Хагу за ревизију пресуде против Србије.

Он је напоменуо да се радо одазвао позиву да гостује на Филозофском факултету, истакавши да му је, као професору, увијек задовољство разговарати са студентима, којима има шта да каже и од којих се има шта чути.

„На неки начин себе сматрам и оснивачем овог универзитета, јер сам у рату овдје држао предавања“, истакао је Иванић.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић захвалио је Иванићу што се одазвао позиву и тиме показао да разумије значај Универзитета у Источном Сарајеву, посебно за источни дио Републике Српске.

„Знамо у каквој државној заједници живимо и колико су политички односи у БиХ компликовани, а за нас је то посебно значајно пошто је Универзитет у Источном Сарајеву једна од најзначајнијих институција у источном дијелу Репубилке Српске“, рекао је Мастиловић.

Он је оцијенио да је овај универзитет окосница развоја источног дијела Српске и гарант да ће омладина на овом простору остати и на тај начин прекинути негативни демографски процес.

„Свједоци смо да се дешава нека врста тихог егзодуса, да омладина одлази са простора источног дијела Српске, што није добро и може имати негативне посљедице“, закључио је Мастиловић.

Повезане вијести:

ПДП РС