http://pdp.rs.ba/ivanic-moracemo-da-se-naucimo-dogovarati/

Високи представник међународне заједнице требало је одавно да напусти Босну и Херцеговину, сматра предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, који истиче да у Канцеларији високог представника сада сједе људи који немају никакву другу алтернативу.

„Говорио сам да је одавно требало високи представник да напусти БиХ, још прије више од седам година. Тако смо 2006. имали одлуку да се гаси ОХР, а онда се, те године, на изборима десила тензија између Хариса Силајџића и Милорада Додика, те је међународна заједница повукла своју одлуку“, објаснио је он у интервјуу Тањугу.
Док год постоји високи представник у БиХ то значи да земља није довољно зрела нити способна да сама ради, а „док год је тако, не можемо очекивати пробој ка европском путу“, увјерен је Иванић.

„Док год су странци ту, многи су заинтересовани за сукоб и да онда убиједе странце да су они у праву, а то ради највише бошњачка страна која је увјерена да ће међународне институције у сваком сукобу стати на њихову страну, што се до сада нажалост показало као редовна пракса“, зато је, каже он, толико велики отпор и Срба и Хрвата постојању страних институција.

На питање зашто се актуелни високи представник Валентин Инцко толико фокусирао у својим нападима на Републику Српску, Иванић је рекао да је „њему рутински да и кад јесте и кад није, РС је за све крива“.

Како каже, када би Инцков приступ био мало избалансиранији „не би било толико црно-бијелих ствари, било би више сивих ствари, гдје не би било криваца и невиних, а у БиХ нема невиних – сви су помало криви за то што се догађало и то што се сада дешава“.

Инцков приступ је опортунистички приступ међународног бирократе који мисли да ће га мање бољети глава ако критикује све што се догађа у Српској, каже Иванић.

Наводи да је Инцково поређење Срба осуђених пред Хашким трибуналом са Адолфом Хилтером и Полом Потом, додворавање средини у којој ради.

„Ничим се то не може објаснити тим прије што Ратку Младићу и Карадзићу процес још траје“, примјећује.

Упитан да ли би одлазак „странаца“ стварно допринио миру или би тек тада избили сукоби, јер не би било контроле, Иванић је рекао да прије или касније он мора отићи и да неко тада мора доносити одлуке.

„Не мислим ја то тако, прије или касније морамо то имати, чињеница да неко мора доносити одлуке, тераће локалне политичаре на договор. Ми ћемо се морати научити на договор, јер је то једини начин на који ова земља може функционисати“, истакао је.

Иванић је рекао да постоји и проблем да се нађе особље за ОХР, јер сада, како каже, у тој институцији сједе само људи који немају другу алтернативу, преноси Тањуг.