http://pdp.rs.ba/ivanic-mitropolija-dabrobosanska-centar-zastite-srba-u-federaciji-bih/

„Сматрам да је на Његовом високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Хризостому, чије устоличење сутра очекујемо, сада велика одговорност да буде стуб око кога ће се Срби, посебно на подручју ФБиХ, окупљати“, рекао је Иванић Срни на Јахорини.

Он је оцијенио да ће владики Хризостому бити потребно пуно чврстине, знања, умијећа и упорности да врати црквену имовину и учини све да Богословија поново припадне СПЦ, јер је то њена имовина у срцу Сарајева.

Иванић је указао на важност Митрополије дабробосанске за Србе у цијелој БиХ, те навео да за то постоје два разлога.
Према његовим ријечима, први је што обухвата парохије и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, а други је што обухвата Сарајево, гдје СПЦ има огромну имовину која јој није враћена и гдје је веома мали број Срба који живе у врло тешким условима.

Иванић је навео да су федералне и власти у Сарајеву много причале о враћању имовине СПЦ, али да ништа нису урадиле.

„На томе ћемо у наредним мјесцима и годинама тестирати њихову искреност. Мислим да је до сада било пуно празних ријечи, а никаквог дјела. Са тог становишта очекујем да ће се доласком новог митрополита дабробосанског Хризостома, те ствари полако почети кретати напријед“, рекао је Иванић.

Он је потврдио да је ово и политичко питање, које разобличава дволичну политичку реторику ФБиХ и Сарајеву, те да о том питању, због тога, мора постојати чврстина и заједнички договор српских политичких представника из Републике Српске и у заједничким институцијама БиХ, али и у Цркви.

„Само тако можемо вратити угрожено достојанство српског народа у ФБиХ“, оцијенио је Иванић.

Он је истакао да је Црква једина институција, за разлику од политичара који буду и прођу, која функционише вијековима и наставиће да тако живи, те да она мора бити центар око којег ће се Срби окупљати, посебно у ФБиХ.

Његово високопреосвештенство новоизабрани митрополит дабробосански Хризостом сутра ће свечано бити устоличен у Храму Рођења Пресвете Богородице /Саборна црква/ у Сарајеву.

<1>

Повезане вијести: