http://pdp.rs.ba/ivanic-izetbegovic-nije-bih-nego-trecina-predsjednistva/

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић је у интервјуу за Н1 говорио о посљедњим дневно-политичким дешавањима и актуелним темама на политичкој сцени.

О Бриселу и Изборном закону:

„То је састанак у функцији странака. Мојих двојица колега су предсједници странака а ја сам почасни предсједник ПДП-а, а они ХДЗ-а и СДА-а и ми смо чланови Европске народне партије. Господин Дол када је био задњи пут у Босни и Херцеговини видио је дубину проблема када је у питању изборни закон“, казао је Иванић.

Додао је да је тада настао договор да ће сва три члана Предсједништва отпутовати и разговарати са њим.

„Тада смо договорили да ћемо нас тројица заједно доћи и покушати у разговору са њим доћи до неког компромисног рјешења да дође до промјена изборног закона. Садржај нашег разговора је Изборни закон а то прије свега значи избор Дома народа у Федерацији БиХ и избор хрватског члана Предсједништва. То су двије доминантне теме.

У том разговору сам ја опуштенији јер неће бити тема које се дотичу Републике Српске. Ја ћу покушати помоћи као неко ко је неутралан иако нисам велики оптимиста“,

казао је Иванић и поручио:

„Рјешење овог проблема могу само наћи СДА и ХДЗ јер то су то двије партије које су биле доминантно подржане од припадника бошњачког и хрватског народа. Рјешење је вјероватно између та два екстрема. Са једне стране имате тај екстрем који каже да чланоови Дома народа требају бити бирани само из кантона гдје постоји хрватска већина. ХДЗ жели да буде питан јер без Дома народа се онда ништа не би могло урадити на нивоу Федерације.

Са друге стране СДА жели да има један број чланова Дома народа из хрватског народа који омогућавају проходност.

Бојим се да су то двије позиције које су јако удаљене и да је тешко наћи неку средину. Господин Дол покушава да пружи неку врсту услуге да буде медијатор да покуша да се дође до рјешења. Ја сам песимистичан јер мислим да су разлике толико удаљене да је у овом тренутку врло тешко наћи шта је компромисно рјешење.

Разговори о томе трају три године ја не видим да ће се у ових још два три мјесеца колико је још остало до проглашавања избора нешо крупно десити. Исти учесници три године нису могли доћи до рјешења шта можемо очекивати у ова три мјесеца или сутра у Бриселу јер сам по себи није неко ко има чаробни штапић којим ће то ријешити“, истиче Иванић.

Састанак у Истанбулу?

„Предсједништво није донијело одлуку да бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић иде тамо. Он је имао позив отишао је и што се мене тиче он може отићи и разговарати са ким хоће. Он је вјероватно износио своје личне ставове или ставове СДА али није било усаглашеног става Предсједништва и он није предствљао Босну и Херцеговину него себе односно био је бошњачки члан Предсједништва који је тамо разговарао“, истакао је Иванић и додао:

„Што се мене тиче сваки разговор је добродошао па и овакав али ако је у питању БиХ онда треба да постоји институционална одговорност. Господин Изетбеговић није БиХ он је једна трећина Предсједништва“.

Иванић је додао да је на том састанку договорено оно што он говори све вријеме,

„Ово што је објављено да је постигнут договор се уклапа са оним што сам ја говорио све вријеме. Рсправа о томе куда ће ићи аутопут је бесмислена и на крају ће се показати да ће се дугорочно морати градити. Када је РС у питању и аутопут од Бијељине до Кузмина као што је интереси и да се направи пут од Сарајева према Вишеграду и на крају се то у суштини и десило барем у ономе што смо чули да је договорено.

Сад ме занима како су то мислили увести у систем то може бити приватни договор господина Изетбеговића али наш систем је такав да ентитети одлучују о изградњи аутопутева. Ја мислим да ће он сад морати прво обавити разговор са господином Додиком и са Владом РС, као што ће морати обавити разговор и са Владом ФБиХ а у њој има и представника ХДЗ-а.

И тек кад се сви они усагласе може се рећи да има неког договора. Што се тиче лијепих ријечи тога смо имали прилику слушати увијек и све то пада на конкретним потезима. Потреба и корист БиХ је била да се постигне споразум о граници. Њега нема зато што је један дио у бошњачкој политичкој структури био против тога“, поручио је.

Анђелка Марковић, Н1

Повезане вијести:

Информативна служба ПДП