http://pdp.rs.ba/ivanic-izetbegovic-da-ponudi-rjesenje/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, након што је говорио на семинару 94. Росе-Рот семинар о западном Балкану и Блиском истоку одговарао је на питања новинара о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и на очигледан застој у раду институција БиХ.

Он је рекао да, прије свега, Изетбеговић треба да понуди рјешење како даље.

Иванић је додао да није блокирао рад Предсједништва, да је био на свакој сједници, а на задњој је чак остао и посљедњи, тако да, како је рекао, ова питања не требају бити усмјерена ка њему.

– Питање ипак треба усмјерити ка, када је Предсједништво у питању, господину Изетбеговићу. Што се тиче Парламента, моје мишљење је да он треба да ради. Не мислим ни да Предсједништво не треба да ради, напротив, треба да ради и ја сам се увијек трудио да буде тако, али не бих желио да прихватам одговорност за нешто што ја нисам учинио – рекао је Иванић.

Он је додао да они који су напустили посљедњу сједницу Предсједништва кажу шта је начин да се вратимо у нормалу.

Додао је да је он последњи пут тражио да се разговара институционално о питању ревизије, понудио одлуку, али од тога није било ништа.

На констатацију новинара да је питање ревизије завршено негативном одлуком из Међународног суда правде, Иванић је констатовао:

– Шта сад треба, да буде ником ништа? Наравно да није тако. Прије свега, они који су произвели то треба да кажу како даље. Чекам приједлог. Иначе сам рекао да оно што буде у интересу грађана, можемо одржати телефонску сједницу, и такву ствар ријешити без засједања. Очекујем иницијативу од оних који су Предсједништво довели у овакву ситуацију, прије свега мислим на господина Изетбеговића који треба да каже свој приједлог – рекао је Иванић.

Он је истакао да не мисли да је у интересу Републике Српске да се не долази на сједнице оба Дома парламента јер би тако притисак био само на једној страни.

– Мислим да треба да остане све на оној адреси на којој је све и настало, а то је ванинституционално дјеловање, доношење одлука о БиХ ван институција – додао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

На питање шта је са истрагом у вези писма које је њему упућено из Хага, а које је, како је навео, било отворено, Иванић је рекао да ће уколико се открије да је мимо његове воље и унутар Амбасаде БиХ у Холандији отворена пошта, тражити санкције.

– Не могу рећи да је то нормална ствар, јер је потпуно ненормална ствар да неки амбасадор има право да отвара пошту предсједавајућег Предсједништва БиХ – рекао је Иванић.