http://pdp.rs.ba/ivanic-ivanov-posjetili-privredni-forum-bih-makedonije/

Предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић и предсједник Републике Македоније Ђорђе Иванов посјетили су данас Привредни форум БиХ и Македоније који се, у оквиру званичне посјете делегације БиХ Републици Македонији, одржава у Скопљу.

У обраћању привредницима и пословним људима БиХ и Македоније, предсједавајући Иванић и предсједник Иванов поручили су да су односи БиХ и Македоније најбољи у региону, али да је економску сарадњу двије земље неопходно подићи на још виши ниво.

Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да је, осим политичког, неопходно створити и позитиван пословни амбијент у обе земље у којем ће се привредници осјећати сигурно и који ће привући нове инвеститоре.

Обавеза политичара је да, осим строго политичких тема, урадимо све ди а олакшамо живот привредницима и створимо услове за развој привреде. Без економског развоја нема ни дугорочне политичке стабилности. Пословни људи морају да осјете јасне ефекте и да остварују профит, јер је само тако могуће створити и услове за бољи и квалитетнији живот грађана, рекао је др Иванић.

Он је подсјетио на послијератну ситуацију у БиХ, када је БиХ имала проблем општег имиџа, због којег није било никаквих улагања.

”Позитивно је ипак то што, иако улагачи тешко долазе, кад дођу ријетко напуштају БиХ. Ако сви истински дамо све од себе, могуће је направити добар амбијент. Задовољство ми је је што имам прилику да видим овакав скуп и очекујем да резултат овог привредног форума буде унапређење првенствено ваше међусобне пословне сарадње, од чега ће аутоматски и наше двије земље имати корист”, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ др Младен Иванић.

Предсједник Иванов рекао је да су односи БиХ и Македоније пријатељски, те да се у спољнотрговинској размјени Македоније БиХ налази на 20. мјесту.

”Имајући у виду ниво политичке и културне сарадње, несхватљиво је како двије толико просторно и културно блиске државе могу да имају тако низак ниво економске сарадње. Зато смо данас ту, да појачамо сарадњу и да наша економија и грађани од тога имају корист”, рекао је предсједник Иванов у обраћању привредницима.

На Привредном форуму у Скопљу учествује 11 компанија из БиХ и 35 из Македоније. Форуму присуствују и представници Спољнотрговинске коморе и Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПА).

У оквиру званичне посјете делегације БиХ, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак и замјеник министра иностраних послова Македоније Илија Исајловски потписали су Споразум између Савјета министара БиХ и Владе Републике Македоније у процесу приступања Европској унији.

Споразум ће допринијети бржем процесу европских интеграција БиХ, уз размјену знања и искустава са Републиком Македонијом и представља једну од обавеза БиХ из Споразума о стабилизацији и продруживању са Европском унијом.

На крају званичне посјете, предсједник Иванов је са предсједавајућим Иванићем и делегацијом БиХ обишао етно село Незири.

Предсједавајући Иванић синоћ је разговарао у одвојеним сусретима и са предсједником Социјалдемократског савеза Македоније Зораном Заевим и предсједником ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским. Делегације су разговарале о актуелној политичкој ситуацији у двије земље и могућностима за разрјешење политичке кризе у Македонији.

Током званичне посјете, предсједавајући Иванић разговарао је са предсједником Републике Македоније Ђорђом Ивановим и предсједником Владе Емилом Димитриевим.

У делегацији БиХ су, осим предсједавајућег др Иванића, министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, амбасадорка БиХ у Републици Македонији Лепа Бабић, као и представница Кабинета хрватског члана Предсједништва БиХ Андријана Катић.

Повезане вијести:

ПДП