http://pdp.rs.ba/ivanic-hag-potvrdio-da-je-softic-bivsi-agent/

Увјерен сам да ће Међународни суд правде у Хагу у старту као неоснован одбацити захтјев за ревизију пресуде против Србије, јер у писму упућеном тројици чланова Предсједништва БиХ Суд говори о Сакибу Софтићу као ранијем агенту и да је био агент у оригиналном случају који је завршен 2007. године.

Истакао је то јуче Младен Иванић, предсједавајући Предсједништва БиХ, на ванредној прес-конференцији, додавши да Суд у писму тражи појашњење статуса Сакиба Софтића, који је прије неколико дана предао захтјев за ревизију пресуде.

„Занимљиво је да захтјев за појашњење долази без обзира на то што је члан Предсједништва Бакир Изетбеговић предао и своје писмо у којем се позивао на ранију одлуку Предсједништва. Евидентно је да Суду то није било довољно. Потврђује се да ће ово пасти на првом кораку„, додао је Иванић.

Нагласио је да је његово писмо од Међународног суда правде било отворено иако је било насловљено на њега, због чега је Министарство вањских послова БиХ покренуло истрагу и ако се потврди да се то десило у Амбасади БиХ у Хагу, Иванић ће тражити опозив амбасадора БиХ у Холандији Мирсаде Чолаковић.

Из МИП-а је саопштено да је Иванићева коверта била отворена и да то нису учиниле службене особе у сједишту МИП-а, те је наложено покретање процедура утврђивања одговорности запослених у МИП-у и Амбасади.

Иванић је додао да то што се догађа прелази мјере разума и да му је сада јасно одакле ово писмо Изетбеговићу прије него што су га сви добили.

„То доводи до паралелизма. Све је то посљедица охрабрења које је та структура добила налогом једног члана Предсједништва. Ово је нека врста силовања над људима из реда српског народа у институцијама БиХ„, рекао је Иванић. Казао је да ће кључни потези морати бити на страни бошњачких политичара.

Навео је да је и прво писмо које је добио било отворено и да је покренуо дисциплински поступак, али је одговорно лице ослобођено.

Говорећи о писму Међународног суда правде, Иванић је истакао да је и очекивао да траже појашњење статуса Софтића. Нагласио је да је он припремио одговор, који ће, због неповјерења, данас ићи његовим аутомобилом и с његовим изаслаником, али ће из поштовања према члану Предсједништва Драгану Човићу прије саме предаје сачекати 2. март, који је крајњи рок за слање, јер Човић сматра да Предсједништво БиХ треба да заузме став.

„Изетбеговић и ја не можемо имати исти став и зато мислим да ће то вјероватно завршити слањем три писма. Покушао сам да имамо сједницу Предсједништва и дођемо до става макар прегласавањем, али други нису хтјели“, додао је Иванић.

Казао је да је у одговору Суду у Хагу навео да је Софтићев мандат окончан 2007. године пресудом, да је Софтић сам писмом именовао два замјеника, да ниједан званичан орган БиХ није донио одлуку о покретању ревизије, него ју је, након политичке консултације унутар малог броја представника Бошњака, донио сам Софтић.

„Агент је ту да заступа земљу, а не да покреће случајеве у име земље. Захтјев за ревизију је став појединца Софтића и иза њега не стоји Предсједништво, Савјет министара нити парламент БиХ. То је приватни захтјев појединца“, истакао је Иванић.

Повезане вијести:

ПДП РС