http://pdp.rs.ba/ivanic-dodik-vodi-dvolicnu-politiku/

Овако у интервјуу за „ЕуроБлиц“ предсејдавајући Предсједништва БиХ, Младен Иванић, коментарише спекулације о могућим новим дипломатским иницијативама око преуређења БиХ.

Иванић, који у понедељак препушта Драгану Човићу позицију предсједавајућег Предсједнишва, истиче и да у међународним круговима не постоји јединствен став око БиХ.

– Кључне међународне иницијативе не дирају Устав БиХ, већ се баве економским реформама. Увјерен сам да у неком краћем периоду неће бити никаквих великих уставних промјена. А, да неко са стране обезбјеђује јединство међународних фактора, то тек није за очекивати јер је видљиво да Европа, Русија и Америка имају потпуно различите погледе на БиХ – каже Иванић.

Милорад Додик и Драган Човић су констатовали да БиХ више не функционише. Слажете ли се са тим оцјенама?

БиХ се већ прилично дуго налази у кризи. Она функционише, али не на начин на који би требало. Криза је почела још око пописа, затим бесмисленим расправа о Дану РС и покушајима оспоравања обиљежавања тог дана. Завршило се ванинституционалним дјеловањем током покушаја ревизије тужбе против Србије. То су за мене три кључне ствари које се унијеле неповјерење и показале да на нивоу БиХ не постоји већина.

Може ли све то произвести још дубљу кризу до наредних избора?

Не вјерујем, бар не када су у питању ствари везане за РС и партије које долазе из РС. Главна криза се може очекивати око Изборног закона и захтјева ХДЗ да се практично дође до формирања посебне изборне јединице или неког механизма који би омогућио Хрватима да бирају своје представнике. У начелу немам ништа против тога, уколико не буде неки удар на позицију РС. С друге стране, мислим да је нереално да то подрже бошњачке партије и ту ће вероватно доћи до нове кризе. Њу треба да рјешавају партнери из Федерације БиХ, јер ће је они и произвести.

Како гледате на то да се предсједник РС чешће састаје са хрватским чланом Предсједништва БиХ, него са вама?

Мени то не смета. То је његов избор. Знам да сам као српски члан Предсједништва БиХ урадио пуно ствари које су биле од интереса за РС. Успиоо сам елиминисати уговор о извозу оружја Украјини, који Додикови људи нису били у стању да развале, него су бјежали од тог проблема. Чврсто сам стајао иза одлуке да је начин на који је попис спроведен био супротан интересима РС и да сам успио да добијем став ЕУ да је 200.000 људи погрешно пописано. Чврсто сам стајао иза права РС да одржи референдум и успио сам да обезбједим присуство војске на обележавању Дана РС. Захваљујући мени одбачен је и захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије. То показује да сам и те како бранио РС и глупости с којима Додик наступа, како ће ХДЗ боље бранити РС, него српски представници у институцијама БиХ, најбоље говори о њему самом. У питању је дволична политика која је окренута изборним интересима и очигледно је да Човић и Додик имају исте изборне концепције.


Сматрате ли да би њих двојица могли да обезбиједе нову већину на нивоу БиХ и реконструишу Савјет министара?

Што се мене тиче, та прича о заједничким договорима добија превелику медијску пажњу. Врло је занимљиво да је закон којим је дефинисан геноцид дошао из министарства које води ХДЗ. Било је обећање да ће заједнички наступати када је у питању Уставни суд БиХ. Прошло је годину дана, нема приједлога закона о Уставном суду. Од старта је било јасно да ће Савез за промјене бити у власти и то ће и бити док сам ја у Предсједништву БиХ.

Како коментаришете наводе Огњена Тадића да су сујете и подметања у СДС отјерали вас од СДС и СзП и приближили Додику?

Више сам стекао утисак да је рекао да су сујете унијеле неповјерење и према мени. А, да ме неко гурнуо Додику, вероватно ме Додик не би сваки други дан нападао. Код неких људи у СДС јесте било размишљања када сам подржавао причу о референдуму, Дану Републике и попису, да је то приближавање Додику. Међутим, увијек сам говорио да није тако, већ да је у питању моја одбрана права РС. То што су ме нападали и једни и други, најбоље показује да сам био у праву и да водим политику како мислим да је исправна. Иначе, немам никакав проблем с руководством СДС.

ПДП и НДП већ су вас практично кандидовали за члана Предсједништва БиХ. Хоћете ли бити поново кандидат и да ли у име СзП или само ПДП и НДП?

Да ли ћу бити кандидат – годину и по дана до избора је прерано говорити. Такве одлуке сигурно нећу доносити брзо. Подсјетићу да сам се повукао са чела ПДП, што значи да треба полако размишљати о неком евентуалном другачијем животу и мимо политике. Али, коначну одлуку нисам донио. Она ће бити донесена до краја године.

Значи и одлука о евентуалном напуштању политике је у оптицају?

Евентуално, да. Али нисам још донио коначну одлуку.

Вјерујете ли да ће до краја мандата овог сазива Предсједништва БиХ предсједнику Србије Александру Вучићу бити упућен позив да посјети Сарајево?

Кључну вољу око тога требало би да покажу бошњачки лидери. До сада нисмо имали бошњачког лидера спремног да истински прихвати понуђену руку која је долазила из Београда. До посете ће доћи, али да ли ће она имати истински карактер који у Србији прижељкују – видећемо.

Колико је лоше по будућност БиХ што се унутар Председништва БиХ није постигла сагласност око престанка ванинституционалног дјеловања?

То је јако лоше. Људи који су највише заговарали БиХ, они су својим потезима највише уништавали БиХ. Сваки пут када је било тих ванинституционалних потеза, БиХ је било мање. Али, то је њихова одлука да се тако понашају и видјећемо докле ће то њих, пре свега, довести. А довешће их у ситуацију да се показује да највеће ударе у БиХ чине они који тобоже о њој највише говоре.

Завршавате предсједавање у Председништву БиХ. Који су били највећи изазови током председавања?

Главна дешавања су била око обиљежавања Дана Републике и покушаја ревизије пресуде против Србије. Оно што сматрам позитивним то је организовање састанка на којем сам поново покренуо активности око испуњавања Упитника ЕУ. Чињеница је да ту није било никакве комуникације и да је приговор Владе РС да је мало комуникације – заиста тачан. Ту мислим на челне људе, предсједавајућег Савјета министара и два премијера. Они морају сједати чешће, најмање једном мјесечно. Што се тиче попуњавања Упитника, бојим се да ће то бити све теже и да ће пут ка ЕУ бити жртва унутрашњих политичких сукоба и неспремност свих страна на компромис.

Како решити проблем који је настао у вези са транспортном заједницом?

То што се десило у Трсту је свеопшта срамота – да након година преговарања и када су сви све усагласили, у БиХ нема сагласности око транспортне заједнице и то, опет због недостатка комуникације. С друге стране била је и сувише касна реакција Владе РС на то што је тражила. Уговор се сам није могао мијењати, због захтева Владе РС, али су неке ствари у примјени тог уговора могли и могу се и даље реализовати, као што је консензус код министара саобраћаја. Али то је наш интерни проблем. Све се могло постићи да се није радило у задњи трен и да је мотив да се постигне договор. Очито мотив није договор, него међусобни сукоби. Неки од захтјева у нормалној комуникацији су могли да се обезбједе, али очито је и да је Влади РС више стало да прави проблеме и стално прича причу о неким издајама. Ево, показало се да су министри из РС поштовали одлуку Владе и нису потписали споразум, иако је то све скупа врло штетно по РС.

Повезане вијести: