http://pdp.rs.ba/ivanic-dodik-referendum/

Српски члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић посјетио је јуче предсједника Републике Српске са циљем усаглашавања ставова везано за референдум о Дану Републике. Поред заједничког става да се референдум мора одржати, датум и начин његовог спровођења остаје споран.

Тако члан Предсједништва БиХ из Републике Српске сматра да он треба да се одржи послије избора док предсједник Ррепублике Српске сматра да референдум треба да буде одржан прије јуна.

– На политичким лидерима остаје да разговарају о референдуму – нагласио је Иванић истичући да је сагласан да народ у Српској треба да одговори да ли је за то да 9. јануар буде Дан Републике и да такав референдум не може бити оспорен.

Иванић сматра да уколико се референдум одржи послије избора искључиће се било каква манипулација.

– Опште мишљење је да је референдум потребан. То никоме не би могло да направи политички проблем – рекао је Додик на конференцији за новинаре послије састанка са Иванићем.

Додик каже да је са Иванићем разговарао и о потреби одржавања састанака лидера странака у вези са Даном Републике и одлуке Уставног суда БиХ.

– Наша политика о доношењу закона о Уставном суду остаје иста, али није прошао приједлог закона који је био заједнички приједлог свих политичких партија из РС – рекао је Додик.

Иванић очекује да ће нови састанак са Додиком бити врло брзо и да ће он бити одржан у његовим канцеларијама у Бањалуци.

– Надам се да ће ова комуникација да се настави на један нормалан начин. Трудим се, и сматрам, да у политичком обраћању треба више користити аргументе, а мање квалификације. Српски народ то очекује и заслужује. – истакао је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Кад су у питању најављени протести и контрапротести у РС, Додик сматра да нема потребе за њима, већ да би рјешења требало наћи разговором, те да неће одустати од тога да исти дан буду одржани и једни и други, ако до њих дође.

Иванић сматра да опозиција и власт у РС имају право да организују протесте и да политички лидери треба да одлуче да ли је вријеме за то. Каже да није добро да они буду истог дана, јер могу произвести сукобе међу људима.

– Позвао сам предсједника Републике да протесте које организује структура која подржава Владу РС организује другог дана, дан прије или послије опозиционих, јер није добро да имамо сукобе тим поводом. Не требају нам сукоби унутар нашег народа. – закључио је Иванић.

– Протести одржани истог дана били би доказ демократске зрелости друштва, а одговорност је оних који их организују да не буде никаквих ексцеса. Спреман сам да сносим одговорност за људе које је будем довео на улицу – нагласио је Додик.

Додао је да нико не тврди да у РС нема социјалних, и  проблема са буџетом, али да су утврђени приоритети рјешавања.

Издајници

Одговарајући на новинарско питање, Милорад Додик истакао је да никада није рекао да је Младен Иванић издајник, али да за многе у Савјету министра БиХ мисли да јесу.

– Када год сам имао прилику да потврдим добар Иванићев став или изјаву, ја сам то јавно урадио и то се може виђети у континуитету – рекао је Додик.

На опаску Иванића да неки политичари имају јаке ријечи али не и аргументе, Додик је у своју одбрану рекао да он у свом политичком обраћању има и јаке ријечи и јаке аргументе.

Бореновић: Протести у мају

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је јуче у Челинцу да је реално да протести буду одржани у мају, јер се у том мјесецу очекују и први рачуни за електричну енергију са повећаном цијеном.

Оцјењује да ће то само бити кап која је прелила чашу пуну незадовољства, те да ће Савез за промјене наредних дана дефинисати техничке детаље у вези њих. Истакао је да их нико у томе не може спријечити, па ни најављивање контрапротеста.

Повезане вијести: