http://pdp.rs.ba/ivanic-dodik-ocito-ne-zeli-jedinicu-oruzanih-snaga-na-9-januar/

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у интервјуу за Радиосарајево.ба говорио је о могућем постројавању јединице Оружаних снага БиХ за дан репу Српске те је изнио прогнозе за 2018. годину.

Ја још никакву одлуку нисам донио. То ће наравно зависити од става организатора. Ако организатор буде сматрао, што је до сада рекао, да то не треба, наравно да нећу. Онда је одговорност на њима што се припадници Трећег пука Република Српска неће појавити. Ја чекам да видим шта ће бити њихов став“, рекао је Иванић.

Радиосарајево.ба: Ви сте изјавили да су на Вас притисак вршили из међународне заједнице. Дакле упркос том притиску бисте ипак пристали на постројавање јединице ОС-а?

“Република Српска је донијела закон о 9. Јануару који нико није оспорио, није предмет оспоравања на Уставном суду. 

Што се мене тиче тиме су испуњени сви законски услови да се може ангажирати Трећи Република Српска пук, али ако домаћин то не жели, онда немам намјеру да се намећем. 

Домаћин скупа је предсједник Милорад Додик. Према ономе што је до сада тврдио мени је јасно да он то не жели.

Радиосарајево.ба: Очекујете ли поново жестоке реакције из ФБиХ на обиљежавање дана РС-а?

„Не очекујем. Ја заиста не видим разлога ни шта се прошле године с тим хтјело. Они морају разумјети да ми о прошлости размишљамо различито. 

Да свако има право на своје објашњење онога што се догађало. Нити ја могу некога у ФБиХ натјерати да има моје објашњење историје, нити било ко из ФБиХ може мене натјерати да прихватим та објашњења. 

Што се мене тиче употреба Пука ренџера које настављају традицију Армије БиХ је ствар о којој треба да одлучује господин Бакир Изетбеговић. Мени то ни најмање не смета. Гдје год он буде мислио да треба да води своју јединицу нека то уради. 

Једнако тако очекујем да се онда прихвати када сам ја у питању и Трећи Република Српска пук.
Радиосарајево.ба: Шта тренутно кочи напредак БиХ?

„Негативна политичка атмосфера која се развила непотребно, а која већ двије године оптерећује. Стални сукоби, међусобна подметања, покушај да се властита воља наметне некоме другом, неискреност, неповјерење. 

За мене је све то почело од пописа становништва. Показало се то на крају и политички глупим потезом тако што се на силу однијела одлука да 200.000 људи, који не живе у БиХ буду уписани као да живе у БиХ. Већ се тада видјело да постоји неискреност. 

У овом мандату то је било први пут да су се два удружила против једног. То је за мене била линија која се није смјела прећи.

Након тога је све у раду политичких институција кренуло лоше, а наставило се сада једним огромним политичким сукобом који постоји између Бошњака и Хрвата, не само због Мостара, већ и у вези с организацијом цијеле ФБиХ. 

Овакав негативан амбијент могао би трајати и дуже од избора“.

Радиосарајево.ба: Може ли и треба ли РС изаћи из Акционог плана за чланство (МАП) у НАТО-у, како то Додик најављује?

„Свако може ту да има своје политичке ставове. МАП је одобрен БиХ, условно, књижењем имовине. То је одлука која је донесена када је био СНСД на власти и наравно да РС не може изаћи из МАП-а. Може изнијети свој став и рекла је свој став. 

Захтјев који је потписао господин Радмановић у Бриселу се не може повући и ја мислим да је то само и искључиво политичка игра. Знам да господин Додик покушава да са себе скине одговорност за МАП, а у суштини су он и његови људи убрзали ту причу“.

Радиосарајево.ба: Шта је са Упитником ЕУ и какву прогнозу уопће имати у 2018.?

„Нисам се никада бавио прогнозама када ће БиХ добити статус кандидта. Говорио сам хајде да ми завршимо обавезе, да направимо позитиван амбијент и онда статус неће бити проблем. 

Не знам када ће бити завршен Упитник. Барем је нама у Предсједништву речено да је остао мали број питања која треба усагласити. Али врло често зна бити проблем управо у ситницима. Мислим да је све ово јако дуго трајало, непотребно. 

Како очекивати статус кандидата у једној земљи у којој се не може договорити изборни закон па ни избори у једном граду с великом опасношћу да се то деси и у цијелој БиХ. 

Желим да кажем да у политичком дјеловању ја нисам стварао никада проблем. Ниједан проблем с којим је БиХ била суочена нисам ја креирао. Јас сам само морао одговарати на туђе глупости и погрешне политичке потезе“.

Повезане вијести: