http://pdp.rs.ba/ivanic-dodik-nema-o-cemu-pa-prica-samo-o-otcjepljenju/

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић био је гост емисије Тачка на 7 Н1 телевизије.

Он је коментарисао актуелни политички тренутак у БиХ, коалицији, кризе, односе с колегама у Предсједништву, будућност државе, попис становништва…

О отцјепљењу Републике Српске

Он је казао да такав сценарио није реалан, али и да разумије Милорада Додика, предсједника ентитета Република Српска, која нема о чему другом да прича.

“Неће доћи до отцјепљења Републике Српске. Има људи који у то вјерују, али ја знам да то није реално. Србија то не би подржала због Косова. Јасно је речено, немате подршку. Лијепо то звучи, о чему ће Додик више причати? Ја га разумијем. Док год пије воде, о чему другом да прича? О инвестицијама којих нема. Али морам рећи и да неће бити Босне и Херцеговине без ентитета. Ко ће мијењати Устав, ми сами то не можемо договорити“, казао је Иванић.

Према његовом мишљењу, Хрвати имају право да изаберу своје представнике у власти. Потребно је, нагласио је, пронаћи механизам да им то буде гарантовано.

“Мислим да Хрвати имају право да изаберу своје представнике и мора се наћи механизам како да им то буде гарантовано. Ја сам најмање заинтересован за трећи ентитет, рекао сам то хиљаду пута. Ако имате проблем избора, а имате, онда је ред да они који кажу да то није добро – понуде рјешење. Ако ово што је Човић предложио није добро, ред је да кажу шта је по њима рјешење. То ја очекујем“, додао је.

“Медији се не баве пописом становништва, доминантни медији се тиме не баве. Зашто?“, запитао се предсједавајући Предсједништва БиХ на почетку разговора за Н1.

О попису становништва…

“Било ми је можда најтеже јер Изетбеговић и Човић немају тако чврсту контролу посматрача као што ја имам. Био сам спреман да идемо у заједничке помаке без икакве калкулације. Није се десио бошњачки лидер који има ширину да за овакве ствари које су потпуно небитне, да има снаге да каже – то је логично што је човјек рекао. Џеко не живи у БИХ, како да га рачунамо као становника БиХ кад он није ту. Невјероватно да нико није имао храбрости да каже – то је логично.“

Појаснио је потом како функционирају ствари у овој институцији.

“На многим стварима који су заједнички интерес БиХ, дјелујемо заједнички у Предсједништву. Заједнички став је активација МАП-а, заједнички став је и да морамо завршити упитник. Не могу ја рећи да с колегама немам комуникацију, ми и сједимо, али није то оно што је на почетку мандату. Не мислим да сам производио проблеме, ја сам увијек реаговао на изазове“, додао је гост Н1.

О односима с Изетбеговићем…

“Моји људски односи с Изетбеговићем су и даље врло коректни. И кад смо имали неслагања, ми смо попили коју кафу. Имали смо неколико политичких битака које су, скоро све, биле непотребне. Оно око пописа, оно око Дана Републике Српске, маса ствари је била непотребна и без икакве користи. Не видим коју је он имао корист од тих сукоба.“

 

 

Повезане вијести:

ПДП РС