http://pdp.rs.ba/ivanic-dodik-i-covic-dobijaju-prevelik-znacaj/

Додик и Човић добијају превелик значај

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изразио је сумњу да ће бити постигнут заједнички став у вези са приједлогом закона о Уставном суду БиХ, али и противљење раду странаца у институцијама БиХ, па и у овој правосудној институцији.

Он није желио коментарисати приједлог закона док га не види.

„То што су се два лидера, Човић и Додик сусрели – то је њихово право, не желим да причам о томе шта они мисле док то не видим. Прво желим да видим приједлог да бих могао да се изјасним“, рекао је Иванић новинарима у Сарајеву.

Он сматра да се, генерално, даје превелики значај састанку Човића и Додика након којег је „речено да ће нешто бити“.

„Мислим да неће бити ништа посебно. Велико је питање хоћемо ли имати заједнички приједлог, чак сумњам да ћемо имати заједнички приједлог закона, а дани пред нама ће то показати“, рекао је Иванић.

Он је напоменуо да БиХ, док год има странце у институцијама и ОХР-у, неће добити статус кандидата, те да то није само његов став, већ и став који је, како каже, хиљаду пута чуо и од представника ЕУ.

„То јасно говори шта ја мислим о дугорочној судбини тих институција“, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Док сам ја ту, неће бити именовања страног судије

Иванић је истакао да се Предсједништво БиХ неће бавити питањем именовања новог страног судије у Уставном суду БиХ.

„Предсједништво БиХ, док сам ја ту, неће се бавити питањем именовања новог страног судије, јер не можемо на то утицати. Ми можемо само формално то ставити на дневни ред, али не можемо донијети одлуку, нити то зауставити. Ако не могу донијети одлуку да нешто зауставим, а волио бих да могу, зашто би се онда бавио тиме. Нека о томе одлучују они који то сами раде, али без легитимитета Предсједништва“, рекао је Иванић.

Он је додао да италијански судија нема подршку и да се о њему није разговарало у Предсједништву. „Мислим да је то јасан став“, каже Иванић.

Протести нису случајну, људи су незадовољни

Када је ријеч о протестима Иванић је рекао да људи на тај начин желе да покажу незадовољство и да није случајно што се то догађа.

Он сматра да је то увод у окретање ка суштинским питањима стварног живота, а то су економија, животни стандард, а не теме шта је који лидер неке странке рекао.

„То што лидери причају да ће урадити, видјећемо хоће ли, а ја мислим да неће, а овакве ствари им служе да скрену пажњу са животних проблема и чињенице да људи тешко живе“, рекао је Иванић.

Повезане вијести: