http://pdp.rs.ba/ivanic-dobro-je-sto-je-hag-zavrsio-mandat/

Не спорим да је било, посебно у првим годинама, непотребног потцjењивања Трибунала у Хагу и бојкота и то је политичка грешка која је направљена и мислим да је требало снажније сарађивати, сматра члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Он, међутим, сматра, да то суд не оправдава, јер су, каже, имали много истражитеља и могли су и сами да дођу до изјава и свега што им је било потребно за судске процесе.

Јасно је да је то било политички ризично и да је било далеко опортуније ићи с оптужницама против Срба, то је чињеница на коју ће одговорни морати да дају одговоре. Како вријеме пролази, слика о сукобу у БиХ се мијења и види се да није само једна страна одговорна, ту се мисли на српску, већ да постоји одговорност и других, с тим се сви морају суочити. Недовољно је дефинисано и нека врста тезе након свих пресуда је да су Бошњаци били жртве, мислим да ће се и тај део истине видјети, да је ово био сукоб у коме није било невиних.

Он каже да пресуду Ратку Младићу није коментарисао, али да треба реално погледати шта је Хаг радио.

„Шест доживотних пресуда Србима, а за злочине над Србима свега 50 година. Бошњаци који се баве истраживањем тврде да је број погинулих 100.000, од чега је спрских жртвава 26.000. Није нормално очекивати да буде толико жртава, а да буде само 3 одсто казне од укупних казни. Очекивало се да суд буде једнак према свима, нисам стекао такво увјерење. Покушај да се пресуда искористи за промјену политичког уређења, Република Српска је реалност и њено постојање нема везе ни са каквом пресудом, она је резултат међународног уговора, иза ње стоје међународне силе и то је неупитно„.

Говорећи о пресуди „хашкој шесторци“ Иванић сматра да није та пресуда донијела кризу у БиХ и додаје да сукоби међу лидерима Бошњака и Хрвата трају годинама.

„Доказ за то је стање у Мостару, не могу договорити како Мостар треба да изгледа. Постоје два концепта. Хрватска жели да именује своје представнике у Дом народа, да утиче на избор Владе Федерације, предложили су промјене закона, бошњачка структура не жели то да допусти и то су два концепта који вуку у кризу. Није пресуда повод, већ дубоко неслагање два народа како треба да изгледа Федерација“.

Иванић каже и да је Хаг пресудама враћао БиХ на теме из прошлости, јер постоје различити погледи.

Свака страна има своје виђење истине и свака страна вјерује да је била жртва. Добро је што је Хаг завршио мандат, више неће бити образложење за проблеме у БиХ. Имамо три визије земље, Сарајево би вољело да је земља без ентитета, Република Српска да је независна, Хрвати да имају свој ентитет, у таквим условима било какве велике промјене производе сукобе. Зато се треба држати Дејтона и градити земљу која ће пружити могућност грађанима да нормално живе. На сцени да буду лидери који су спремни на компромис и мора да постоји веће поштовање међу народима.

На коментаре Бакира Изетбеговића о независности Косова, Иванић сматра да представљају непотребо „гурање прста у око“.

„Бошњачки политичари траже од Србије да призна цјеловитост БиХ, што Београд ради, кад Београд то очекује онда добије овакав одговор. Зар није логично да поштујете и сусједа. То је непотребно стављање прста у око. Замислите да је неко из Београда рекао да би волио да је РС независна, то би произвело огромне реакције из Сарајева. Није паметно за БиХ да улази у овакве разговоре, не видим шта би Бошњаци добили тезом да би признали Косово“.

У БиХ нема безбједносних проблема

Коментаришући медијске наводе да „Изетбеговић спроводи илегалну обуку паравојних формација коју је до сада прошло најмање 9.000 младих Бошњака“, Иванић каже да у БиХ нема никаквих безбједносних проблема.

„Једна теорија је да се преко ватрогасних друштава организују војно у Сарајеву, а у Републици Српској преко ловачких друштава. Нема услова за рат, нема лидера за којим би народ пошао и губио главу, нема оружја као што је некад било, то је реторика којом се јачају мишићи, нема могућности да дође до војног сукоба. То су медијске бомбе којима се привлачи пажња“.

Иванић каже да је у последње вреијме Русија мало чвршће стала иза Републике Српске, али, сматра, то није прешло границу и не дјелује против БиХ.

„Русија није изазивала ниједним ставом цјеловитост БиХ, неким потезима је више користи имала Федерација него Република Српска, Федерација дугује највише за гас током рата. Русија чвршће стоји иза РС, и то има оправдања, јер је РС била проглашавана нечим што је лоше“.

Односи с Додиком

Власт у Бањалуци је моју побједу доживјела као пораз и било је пуно нервозних потеза, каже Иванић. Он истиче да је имао више гласова од било ког политичара у БиХ, што му, наводи, даје снажан легитимитет.

„Власт у Бањалуци је мислила да ћу ја ко зна шта да радим. Односи с Милорадом Додиком имају успоне и падове, нисмо у свакодневној комуникацији, али кад сматрам да је нека тема важна ми смо у комуникацији, моја обавеза је да имам сарадњу с предсједником ко год да је, моја обавеза је да му кажем шта мислим и он мени да каже. Не бих рекао да сам популарнији од Додика, стичем утисак да јавност у мени види стабилну особу која неће правити грешке на рачун Републике Српске. Моја кључлна порука је стабилно и сигурно“.

Иванић, ипак, наводи да му је позиција компликована јер је у опозицији у РС, али да колико год се он и Додик разликовали, сарадња мора да постоји.

На питање да ли ће се кандидовати за председника Републике Српске, Иванић каже да још није одлучио и да има времена за то.

„Увијек сам говорио да мислим да сам као политичар кориснији у Сарајеву, познајем менталитет и бошњачких и хрватских структура и имам добре релације с међународним институцијама, познајем кључне лидере у Европи и мислим да на том мјесту имам већи политички утицај“.

О посјети Србији: Увијек сам оптимиста, али…

Чланови Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић, Бакир Изетбеговић и Младен Иванић стигли су у Београд гдје ће разговарати с предсједником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и другим званичницима. Иако за себе каже да је оптимиста, овога пута Иванић мисли да ће бити теже доћи до компромиса.

„Мало сам песимистичан, имали смо договор за границу, бојим се да нећемо успјети, увјерен сам да ће се наћи начин зашто то не може, а волио бих да се то ријеши, то би била добра вјест, највећу корист би имала БиХ. Очекујем макар разговор у коме ће престати непотребни политички излети и негативна атмосфера, ако то успијемо био бих задовољан“.

Повезане вијести:

ПДП