http://pdp.rs.ba/ivanic-diengu-poklonio-dokumente-i-filmove-o-stradanjima-u-jasenovcu/

Савјетник генералног секретара УН-а за превенцију геноцида Адама Диенг данас је боравио је у Доњој Градини и Бањалуци гдје га је дочекао члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, Младен Иванић.

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да се жртве не смију политизовати, а за госта је имао и дарове:

„Ја сам му наравно предао и неке документе и филмове који су говорили и о мјесту у којем је био, Доњој Градини и Јасеновцу. И мој јасан став да је у БиХ потребно исказати пуно поштовање према свим жртвама посљедњег трагичног сукоба, и не треба политизовати, него се искључиво бавити жртвама“, каже Иванић.

Вијенци су положени на на гробном пољу Топола, и одавање почасти хиљадама жртава Доње Градине, дијела комплекса логора Јасеновац. Високи званичник УН-а за превенцију геноцида Адама Диенг први пут је на овоме мјесту тишине. Погледао је и изложбу „Јасеновац 1941. „, упознао се са оснивањем НДХ-а, те податком од 700.000 убијених, углавном Срба, Јевреја и Рома.

„Никада не требамо заборавити шта се десило овдје“, каже Диенг .

Оно што је од кључног значаја за БиХ јесте да политички лидери у овој земљи треба да забораве на своју себичност и да размишљају о интересу народа и људи у БиХ.

„Сјећање на жртве које су убијене, обесправљене, омаловажене, само зато што имају друго име јесте обавеза свих оних који вјерују и истински се боре за циљ да се тако нешто никада и никоме не деси. Данас смо свједоци да постоје различити облици негирања геноцида, негирања ратних злочина и мислим да се таквим стварима морамо одупријети свим снагама у БиХ, да се овакве ствари више не би понављале“, поручује Семиха Боровац, министрице за људска права и избјеглице БиХ.

 

 

 

Које су искључиво због другачијег имена, вјере, нације – недужне убијане на овим просторима, истичу Диенг и Боровац.

Позвају све политичаре, али и генерално Србе, Хрвате, Бошњаке да обиђу сва стратишта, и спознају истину, како би се обезбиједило истинско помирење и трајни мир.

Повезане вијести:

Информативна служба ПДП