http://pdp.rs.ba/ivanic-dejton-obezbijedio-cvrstu-poziciju-republike-srpske/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић истакао је да је Дејтонски мировни споразум симбол и гаранција мира у послијератној БиХ и да не треба заборавити да је његова основна вриједност то што је њиме прекинут рат, али и створен основ за очување Српске.

„Дејтонски мировни споразум, који БиХ види искључиво као земљу са два ентитета, прописао је једини могући начин за функционисање БиХ. Дејтоном је обезбијеђена и чврста позиција Републике Српске и зато је сасвим логично што Српска слави мир и обиљежава овај дан као празник“, рекао је Иванић Срни.

Он је подсјетио да је Дејтонски мировни споразум документ о чијем садржају су се договорили сви народи.

„Дејтон остаје једини и искључиви документ, чији садржај треба да бране и земље потписнице, али и чланице Савјета за спровођење мира у БиХ“, рекао је он.

Сутра се навршавају 22 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за провођење и функционисање државне заједнице настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ – 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

 

Повезане вијести:

ПДП РС