http://pdp.rs.ba/ivanic-bobar-banka-bn/

Власт Републике Српске није ништа учинила како би спасила пропаст Бобар банке, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић гостујући у Дневнику 2 БН ТВ. Он је напоменуо да је сада цијели случај у рукама правосуђа, које је на преломној тачки.

Изјаве предсједника Републике Српске Милорада Додика да је акција „Лавина“ усмјерена против банкарског сектора Српске су дио непотребне политизације тврди српски члан Предсједништва БиХ. Каже, стиче се утисак да не треба проводити никакве истраге везане за финансијске малверзације, што је погрешно.

„Није Бобар банку уништила ова истрага бобар банка је уништена давно прије тога и Бобар банку није спасила ни власт Републике Српске која је могла да покуша да нађе купца, па да спаси банку. Ко је бранио да је прода за онај чувени, што су мени приписивали један евро. Иста та екипа која је омогућила да падне Бобар банка својевремено је довела Кристал банку у исту ситуацију. Ја сам тада нашао начин да се та банка спаси. Они нису нашли начина да се Бобар банка спаси. Пропаст те банке је условљена нерадом Агенције за банкарство“, каже Иванић и додаје:

„Види се из свега да је највећу штету претрпио Јавни сектор Српске. Тамо је новац пореских обвезника, тамо је новац из буџета, Јавних фондова, институција, тамо је новац грађана који је остао и који се неће вратити и ослободити. Борба за истину шта је условило пропаст Бобар банке може само ојачати банкарски сектор. Ни банку Српске није уништила никаква истрага. Она је уништена лошим пласманима и лошим пословањем људи које је постављала Влада Републике Српске који ништа нису радили да ствари промијене“.

Правосуђе Босне и Херцеговине је на прекретници, додаје Иванић. Од људи који раде у правосудним институцијама БиХ зависи да ли ће истраге у акцији „Лавина“ бити доведене до краја.

„У правосуђу има јако пуно квалитетног, доброг свијета, свијета који је посвећен свом послу, али има и онај дио који се плаши и боји и питање је шта ће да се догађа. У овом тренутку правосуђе је на преломној тачки. Или ће показати снагу – аргументовано довести до краја случајеве или ће се показати да је ово једна велика игра. Овај пут не могу говорити да нема политичке воље и да су стално изложени некој врсти политичког притиска. Овај пут имају подршку да раде свој посао и ово је огроман тест правосуђа. Ја се надам да ће због тренутка у којем се налазимо оне стручне стране побиједити – оне које имају снагу и одлучности и које ће кажњавати криминал ко год да га је учинио и да ћемо полако почети добијати правосуђе које ово друштво заслужује – правосуђе које је стручно, одговорно и које процесуира криминал“, казао је Иванић.

Мишљења сам, каже Иванић да политичари не би требало да много коментаришу истраге које се проводе, јер се то на крају претвори у политичку битку. Међутим, уколико не буде борбе против криминала и корупције од цјелокупног друштва у Српској неће бити ништа. Неће бити ни домаћих, а ни страних инвеститора, јер нико неће да улаже озбиљан капитал у земљу у којој је корупција схваћена као свакондневница, нагласио је Иванић гостујући у Дневнику 2 БН ТВ.

Повезане вијести: