http://pdp.rs.ba/ivanic-bih-ne-moze-podnijeti-tuzbu-protiv-srbije/

„Бакир Изетбеговић не може у име БиХ да подноси захтјев за ревизију тужбе против Србије“, изјавио је у Сарајеву предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и додао:

„Према информацијама које сам добио из међународног суда правде у Хагу за евентуалну ревизију тужбе БиХ против Србије неопходна је одлука надлежног органа, односно Предсједништва БиХ! Док сам ја у тој институцији те одлуке неће бити. Ја то говорим данима, али очигледно нико не жели да слуша. Нема правне могућности да до тужбе дође.“

Иванић истиче и да не види ниједан позитиван ефекат који би неко од ревизије тужбе могао да извуче и сматра да би највише штете од ревизије имали управо они који на њој инсистирају.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да је ревизија тужбе БиХ против Србије неприхватљива, те да ће погубно дјеловати на односе унутар БиХ, али и у региону.

О ревизији тужбе јасан став, за неке можда и изненађујући, има и међународна заједница.

„Наша порука је јасна, али је можда требало да буде гласнија. Не видимо оправдање за ту ревизију, нема основа за ревизију“, каже шеф Делегације ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур.

Он додаје и да је веома упитна пуномоћ Сакиба Софтића да поднесе ревизију, те да у тој ситуацији, када нема нових доказа за међународни суд и када може да буде пуно политичких последица, међународна заједница савјетује – зауставити ревизију и концентрисати се на будућност.

И Специјални представник Европске уније у БиХ Ларс Гунар Вигемарк поручује да се спусте тензије које не доприносе процесу реформи и европких интеграција.

„Заиста не знам зашто се сада покреће питање ревизије“, каже Вигемарк и поручује домаћим политичарима да одустану и од тема које се тичу промјене Устава, Изборног закона и федерализације.

Повезане вијести:

ПДП РС