http://pdp.rs.ba/ivanic-bakir-izetbegovic-je-covjek-koji-je-srusio-bih/

Ревизија неутемељена, одговор слиједи

Након састанка предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и предсједника Републике Српске Милорада Додика с премијером и предсједником Србије Александром Вучићем и Томиславом Николићем, Иванић је поручио да ће конкретни потези српских представника у БиХ бити познати у наредним данима.

У наредним данима видјећете наше конкретне потезе. Задовољство ми је што смо разговарали заједно о овој теми.“, казао је Иванић.

Додао је да је ревизија пресуде правно неутемељена те да Срби не руше институције БиХ.

„Ревизија је правно неутемељена, то сам провјерио неколико пута. Аргументација је на нашој страни и то ћемо и показати а многи ће имати прилику да виде да ће се ствари почети мијењати. Срби не руше институције БиХ, ми заједнички хоћемо да радимо“, закључио је Иванић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић је рекао да ће са врхом у Србији бити у дневној комуникацији, након овог. Иванић је додао да је тужба разголитила односе у БиХ, али показало јединство Срба.

„У наредном периоду бићемо у дневној комуникацији са Србијом, јер ће илегална апликација за ревизију пресуде бити поднесена. Између нас у Републици Српској постоји висок степен јединства, а очекујем то у Народној Скупштини Републике Српске“ додао је Иванић

„Човјек који је срушио БиХ је господин Бакир Изетбеговић“

Младен Иванић.

Сад сам ја суверен

„Упутићу још једно писмо Суду правде у коме ћу навести да иза овога не стоји БиХ“, рекао је Иванић, наводећи да ће то учинити на начин као што је то својевремено чинио и Алија Изетбеговић.

„Када је Алија Изетбеговић 1993. као предсједавајући Предсједништва БиХ самостално подносио тужбу против Србије, био је упитан у ком својству он подноси тужбу, он се изјаснио као суверен БиХ. Е, сад сам ја предсједавајући Предсједништва и ја се изјашњавам као суверен!“

„Ово је вјероватно најважнији тренутак за дугорочно функционисање БиХ. Да ли неко има право да сам говори у име БиХ? Уколико би се то право неком дало, то би БиХ увело у толику кризу, да ни дневна комуникација између Републике Српске и Београда не би била довољна. Србија, и то је велика ствар, брани Дејтонске институције БиХ„, навео је Иванић.

ВУЧИЋ: Србија гледа у будућност

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да Србија ни на који начин није доприњела подношењу тужбе, прошло је 22 године од Дејтонског мировног споразума.

„Очигледно неки живе од прошлости и сужен им је поглед на будућност, али то, срећом, није случај са Србима. Србија, предсједник и ја, ни на који начин се нисмо мијешали у одлуку Срба да ли ће учествовати у органима власти БиХ, то је њихово суверено право“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је за Србију суштински важно да су односи враћени 22 године уназад и да нема ни оно мало поверења које је изграђено тешком муком.

„Јасно је да подижу тужбу за коју им је јасно да не могу да је добију, а у БиХ милион и по Срба који се не слажу са том одлуком, онда је јасно колико су дубоки и суштински проблеми“, рекао је Вучић. Вучић је навео да ће Србија односе са БиХ снизити на најнижу љествицу – очување мира и стабилности.не

„Наш је посао да одговоримо на тужбу и заштитимо наше националне интересе и потражимо механизме за дијалог са Бошњацима. Плашим се да смо много времена протраћили, а да нисмо ништа урадили нити направили. Србија ће увек поштовати интегритет БиХ и РС. Ми немамо право да дозволимо понижавање Србије“, рекао је Вучић.

„Циљ Србије у односу са БиХ је очување мира и стабилности. За нас је важно да Срби не предузму ништа што би значило урушавање БиХ“, истакао је премијер.

Међународна заједница лицемјерна

„О лицемјерју међународне заједнице боље да не говорим, а имао бих много да кажем. Србија није била одушевљена референдумом о Дану РС, Срби су били проглашавани за реметилачки фактор, санкције против Додика, а данас када се потежу много теже ствари кажу ‘ћутите, смирите се’, па нисмо ми деца да нас смирујете. Нека међународна заједница покаже да има исти однос и према Србима и према другима“, рекао је Вучић.

Додик: ово је акт мржње

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је јасно да најављена ревизија није питање правде јер у том случају таква одлука, истиче, не би могла да буде донесена.

„Ово је акт мржње Бошњака према Србима уопште. То показује да желе да постигну два циља – очекују да добију десетину милијарди одштете а други је да се укине Република Српска. Ту треба истаћи да су потези и политика коју је водио Младен Иванић по овом питању исправни и позитивни јер се супротставио Бошњацима и прије свега Бакиру Изетбеговићу“, рекао је Додик, додајући да је Бакир овим „угасио свјетло“ у БиХ.

Истакао је да су на састанку на којем се одлучивало о ревизији били сви – „Бакир Изетбеговић и његови, опозиција, представници верских инситуција и сви они који су окупљени трајном мржњом према нама“.

Додик је рекао да је обавијештен да ће за десетак дана против њега и Иванића бити покренута оптужница због референдума.

Повезане вијести:

ПДП РС