http://pdp.rs.ba/ivanic-25-novembar-necu-obiljezavati-taj-datum-se-namece-silom/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је данас у Бањалуци да неће обиљежавати 25. новембар и да тај датум не може бити третиран као празник док год не буде сагласности на нивоу БиХ.

„Мој став о 25. новембру познат је већ 20 година, а шта интимно мислим о овом датуму друго је питање. Нећу обиљежавати 25. новембар, јер се на силу и без уважавања туђег мишљења, оно што се мисли у дијелу БиХ, покушава наметнути у цијелој БиХ“, рекао је Иванић новинарима.

Он је истакао да је увијек вјеровао да је могуће постићи договор да празници у БиХ буду 21. и 25. новембар.

„Међутим, људи немају спремности да рационално разговарају, него само покушавају наметнути мишљење, а то је да 25. новембар мора бити празник и ништа више“, додао је Иванић.

Он је поновио да одавно не постоји привидни склад међу Бошњацима и Хрватима.

„БиХ ће у времену које долази бити озбиљно оптерећена сукобом Бошњака и Хрвата и ако се нешто не деси, а то је промјена Изборног закона, ова земља у цијелости може бити као Мостар“, сматра Иванић.

Говорећи о процесу европских интеграција, Иванић је рекао да је БиХ у застоју, јер се још увијек чекају одговори на питања из упитника Европске комисије.

„Одговори још нису припремљени, иако смо у фебруару ове године чули да су спремни само би их требало спојити. Не видим да то можемо урадити до краја ове године, јер кључни људи о овоме не разговарају“, навео је Иванић.

Он је подсјетио да би се тек требало разговарати о 220 одговора, о којима нема сагласности.

„Проблем је у различитим виђењима на нивоима власти које имамо. Потребно је доћи до завршног механизма у координацији гдје би кључни људи – премијери ентитета и предсједавајући Савјета министара требало да утврде дефинитивне одговоре“, рекао је Иванић и оцијенио да механизам координације за сада не функционише у БиХ.

На питање шта ће за БиХ значити формирање европских одбрамбених снага, Иванић је навео да то за сада неће значити ништа посебно и да се мора видјети да ли ће их уопште бити.

Повезане вијести:

ПДП РС