http://pdp.rs.ba/ivani-za-press-vuchi-nije-pogrijeshio-sh/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић тврди да премијер Србије Александар Вучић и поред тога што је брутално нападнут није погријешио што је дошао на комеморацију у Сребреницу.

Иванић истиче да је Вучић сигурно имао довољно информација о свему шта се може десити, али да је очигледно процијенио да је потреба Србије да буде тамо присутан.

– Нажалост, његова рука помирења није наишла на другу руку, јер нисам видио да је иједан озбиљан бошњачки лидер показао спремност да ту руку прихвати. Оно што се десило није могуће оправдати било чим, а БиХ треба да буде захвална на коректној реакцији самог Вучића, који је и послије свега наставио да смирује ситуацију – каже Иванић у интервјуу за Пресс.

Како ће се све што се десило рефлектовати на односе БиХ и Србије?

– Посљедице ће бити озбиљне, јер је у посљедњих мјесец дана одгођена посјета предсједника и извршен напад на премијера Србије. Ниједна нормална земља то не може олако прихватити и заборавити преко ноћи. То подразумијева озбиљна преиспитивања на страни БиХ, доминантно на страни бошњачких политичара. Предуслов за даљњу релаксацију односа јесте истинска спремност бошњачких политичара да прихвате руку помирења коју је Србија пружила, али не формална, већ истинска спремност.

Какве рефлексије може изазвати унутар БиХ?

– БиХ се за посљедњих мјесец дана вратила веома много уназад. Они који су од Сребренице настојали да направе политички догађај, направили су огромну грешку и требаће нам много времена да умјесто о подјелама поново почнемо говорити о инвестицијама, реформама и стварима од којих живимо. Ја сам то и до сада радио и наставићу тако да се понашам, а они који упорно враћају ствари уназад и намећу теме у којима се потпуно разликујемо, то су они који су неспремни да размишљају о будућности и који само на томе могу градити свој политички ауторитет, али се надам да је њихово вријеме прошло.

Ко су они?

– Не желим ни коме поименице да говорим, али није битно којем националном корпусу припадају, јер свој народ најбоље је чувати и штитити економским развојем, отварањем нових радних мјеста, бољом здравственом заштитом и подизањем стандарда… Ствари око којих се разликујемо треба оставити неким новим генерацијама, а ми се морамо окренути стварном животу. Никоме нормалном не одговарају тензије, јер оне само могу створити осјећај предратног стања, а никоме у БиХ апсолутно није до тога да поново почне размишљање ратном логиком.

Ко је најодговорнији за инцидент у Сребреници?

– Они који су довели до тога да општи амбијент у вези са Сребреницом буде претворен у нешто потпуно супротно од онога што је требало да буде. Умјесто одавања поште жртвама, то је претворено у политичку борбу. Та борба је започета хапшењем Насера Орића и одгађањем посјете предсједника Србије БиХ, што је било апсолутно неприхватљиво и погрешно. Све је настављено непотребном битком око британске резолуције и у таквим условима све је претворено у политички рат, тако да је било сасвим реално да се деси оно што се десило.

Да ли сматрате да је ријеч о организованом нападу и покушају линча или спонтаној реакцији масе?

– Одговор на то могу дати само безбједносне агенције, али евидентно је да је било елемената који личе на организовани приступ, а видјело се да је почетак инцидента произвео реакцију хиљада људи и апсолутно непримјерене повике, што показује да је то било шире размишљање, а не само појединаца. То још више забрињава. Подсјетићу да сам приликом нереда током постављања камена темељца за изградњу Ферхадије, као тадашњи премијер РС, ушао међу Бошњаке. Ако су бошњачки политичари гарантовали безбједност Александру Вучићу, неко од кључних бошњачких политичара морао је стално бити тик уз њега и то је један од озбиљних пропуста.

Говорите о пропустима у обезбјеђењу, али два дана након свега нико није ухапшен, јер у вези са истрагом влада права конфузија?! Ко је за то одговоран?

– Ранијом одлуком ОХР-а питање обезбјеђења унутар меморијалног комплекса дато је институцијама БиХ, тако да је одговорност искључиво на њима и не могу је никако пребацивати на институције РС.

Шта вам је рекао Александар Вучић након свега?

– У најкраћим цртама, разочаран је неспремношћу бошњачких политичара да прихвате руку помирења коју је широм пружио.

*С Додиком се чујем много чешће него раније

Могу ли владајућа коалиција у РС и чланице СЗП-а бар у вези с овим пронаћи заједнички језик?

– Свима нам је заједнички интерес и на првом мјесту да очувамо РС и обезбиједимо њен економски развој. Ми се можда разликујемо по методима којима то треба да буде постигнуто, али нема суштинске разлике. Ја се максимално трудим да држим јединство и сарадњу и бићу потпуно искрен, Додик и ја се у посљедње вријеме много чешће чујемо него раније. Наравно да нисмо сагласни у свему, али комуницирамо и настојимо да изградимо заједнички приступ.

Извор: http://pressrs.ba/info/vijesti/ivanic-vucic-nije-pogrijesio-sto-je-dosao-u-srebrenicu-13-07-2015

Повезане вијести: