http://pdp.rs.ba/ivani-za-press-rs-savez-za-promjene-osta/

Члан Предсједништва БиХ из РС и лидер ПДП-а Младен Иванић увјерен је да неће бити никакве промјене већине на нивоу заједничких институција. Он сматра да се криза власти у Федерацији БиХ неће прелити на ниво БиХ, истичући да без обзира на развој ситуације у Федерацији БиХ, то неће утицати на односе на нивоу БиХ.

– Стање у ФБиХ је ствар странака у том ентитету. Оне треба међусобно да се договарају и то нема никакве везе с односима на нивоу БиХ, односно са статусом кадрова из РС у заједничким институцијама. Савез за промјене остаје у Савјету министара БиХ, а ко ће бити партнери и ко ће формирати власт у Федерацији БиХ, то је ствар странака из ФБиХ, прије свега СДА и ХДЗ-а БиХ. Оно што они договоре, ми ћемо прихватити – каже Иванић.

Тврдите да неће бити промјене већине на нивоу БиХ?

– Не вјерујем да је могућа било каква комбинација са СНСД-ом, јер знам да већина странака из ФБиХ то не жели. Можда жели ХДЗ, али остали сигурно не.

Дакле, Додик је непожељан партнер за странке из ФБиХ?

– Потпуно сам сигуран да промјене већине у Савјету министара БиХ нема и да ће Савез за промјене остати у власти на нивоу БиХ.

У којем правцу ће се развити ситуација у Федерацији БиХ?

– То зависи од Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, а познајући њих двојицу, сигуран сам да ће наћи начин и механизам да власт функционише. Практично је немогуће формирати власт у Федерацији без једног од њих двојице, а сви остали који буду ту, биће додатак. Дакле, њих двојица су најдоминантнији и од њих пресудно све и зависи.

А да ли су могуће промјене на челу Владе РС, пошто се у јавности шушка да би РС у октобру могла да добије новог предсједника Владе?

– Док год је ова иста скупштинска већина у Народној скупштини РС, апсолутно није посебно значајно да ли је на челу Владе РС Жељка Цвијановић или неко други. Суштина је у томе да је СНСД потпуно изгубио сваки осјећај реалности. Не могу да прихвате да нису партија с новим идејама и да немају одговоре на тренутно стање, тако да је потпуно небитно ко је премијер, јер ће све остати исто и зато и не очекујем да ће се десити било шта посебно.

Постоји ли могућност да буде формирана нова већина у НСРС?

– Сумњам у неку нову већину, јер познајући размишљања Социјалистичке партије и ДНС-а, јасно је да они немају храбрости ни жеље да нешто мијењају. Они ће остати дио ове већине са СНСД-ом, док год буду могли.

*Талас миграната може да се прелије и у БиХ

Србију је запљуснуо велики талас миграната с Блиског истока, да ли постоји могућност да се тај талас прелије у БиХ?

 – То је један веома озбиљан проблем о којем сви треба да размишљају. Свакако је могуће да би се, након дизања евентуалног зида на граници Србије и Мађарске, могло десити да се један талас миграната из нестабилних арапских земаља усмјери према БиХ и зато и те како о томе треба водити рачуна. Није сигурно, али постоји реална могућност да до тога дође, због чега питању контроле граница треба посветити посебну пажњу.

 

Извор: http://pressrs.ba/info/vijesti/mladen-ivanic-kategorican-savez-za-promjene-ostaje-u-vlasti-14-08-2015

Повезане вијести: