http://pdp.rs.ba/ivani-za-press-rs-bih-je-talats-federatsije/

Председавајући Председништва БиХ о посети Русији и односима у Сарајеву и Бањалуци

БиХ је талац Федерације!

Председавајући Председништва БиХ и лидер ПДП-а Младен Иванић каже да је почаствован што је 9. маја у Москви на паради поводом Дана победе над фашизмом стајао раме уз раме са шефом руске државе Владимиром Путином.

Иванић тврди да му је било изузетно важно што је био у Москви зато што је српски народ дао огроман допринос победи над фашизмом, али и из породичних разлога, јер су његови преци и са очеве и са мајчине стране били антифашисти и страдали су у Другом светском рату.

Он објашњава и због чега сматра да му је указана част да стоји поред председника Русије.

– Не знам зашто је председник Србије Томислав Николић стајао у другом, а председник РС Милорад Додик у трећем реду, али од свих лидера који су били у Москви, мени је било најкомпликованије доћи на параду, јер је одлазак подразумевао и сагласност унутар Председништва БиХ, али и одупирање сугестијама из међународних кругова да се на тај догађај не иде. Ја сам одбацио те сугестије, али нисам о њима говорио као неки други који су од себе правили хероје. Сматрам да је све то уважено и да сам због тога стајао раме уз раме с Владимиром Путином – каже Иванић у интервјуу за Прес.

Јесте ли имали прилику за разговор у четири ока са председником Русије?

– Ми смо почели дружење у петак навече на вечери, па током припрема за одлазак на параду, па током ручка, тако да је било прилика за кратке разговоре у којима смо разменили мишљење и о неким глобалним процесима, а имао сам прилику током ручка да разговарам са руским премијером Димитријем Медведовом, јер смо седили за истим столом.

Кажете да је било притисака из међународних кругова да не идете у Москву! Какву политику у складу с тим треба да воде РС и БиХ кад су у питању Русија и Европска унија?

– Не бих то назвао притисцима, већ сугестијама, јер су они свесни да је контрапродуктивно рећи једном српском представнику да не иде у Москву. Што се тиче РС и БиХ, сматрам да мале земље треба да воде избалансирану политику, јер шта год да ми одлучимо, светска глобална сцена се неће променити. Зато треба да имамо коректне односе и са ЕУ и са САД и са Русијом, а ако било ко буде тражио да се определимо само за њих, онда нам није пријатељ.

Кад ће бити завршена подела функција на нивоу БиХ?

– Нису проблем функције, проблем је што је Савет министара БиХ, што се тиче РС, могао бити формиран у децембру, а завршен је пре месец дана због компликованих односа у ФБиХ. Никаквих подела функција није било, а тренутно нема ни разговора о томе опет због компликованих односа у ФБиХ. Цела БиХ трпи негативне последице због тих нерешених односа у ФБиХ.

Ви говорите БиХ, а председник РС Милорад Додик да је Српска талац односа у ФБиХ?!

– Цела БиХ је талац тих односа, а тиме сигурно и РС.

У јавности је у последње време било доста приче о трвењима унутар СНСД-а и СДС-а! Има ли тога у ПДП-у?

– Код нас се пре годину-годину и по причало да се распадамо, па се показало да смо јачи него што многи мисле. И даље смо трећа партија по снази у РС, сачували смо јединство, очистили се од каријериста…

Хоћете ли набројати те каријеристе?

– Плашим се да би списак био мало већи и да бих некога заборавио. Грађани веома добро знају кога је ПДП промовисао, а ко више није на политичкој сцени зато што је напустио ПДП. То су каријеристи који су искоришћени, злоупотријебљени и на крају одбачени као потпуно бескорисни. Нема ниједног бившег ПДП-овца који је значајан фактор у СНСД-у или ДНС-у.

Који су критеријуми за пријем бивших СНСД-оваца у ПДП?

– Нама је критеријум било деловање пред изборе и сви који су тада деловали опозиционо су добродошли.

То је био критеријум и за Тихомира Глигорића?!

– Он је прешао у опозицију пре избора када је то било ризично и неизвесно!

Али је пре тога шест-седам година био високи функционер владајуће структуре?

– То је тачно, али то је терет који ће он лично носити! Што се тиче ПДП-а, прихватићемо свакога ко је наступао опозиционо пред прошлогодишње изборе.

Има ли у Народној скупштини РС још „папака“?

– Плашим се да има, али видећемо!

Има ли их у ПДП-у?

– Мислим да нема!

Али ипак тврдите да „папака“ има?

– Могуће је да има оних који ће напуштати опозицију зато што нису задовољни својим статусом унутар партије! Пре свега мислим на дио људи који су доживјели пораз на изборима у СДС-у, иако не знам каква ће бити њихова реакција, али бих јако ценио ако остану уз партију у којој су били.

Не преносимо надлежности

СНСД је жестоко опалио по СЗП-у због усвајања измена Кривичног закона БиХ тврдњама да је реч о преносу надлежности! Како то коментаришете?

– То што СНСД тврди је постало толико досадно, тако да ми уђе на једно, а изађе на друго уво. Органи БиХ су и до сада, по закону који је усвојио СНСД, могли да узму сваки предмет из правосудних институција РС. Изменама КЗ БиХ је прецизирано да ће се кривичним делима прања новца почињеним у РС бавити искључиво правосудне институције РС, а онима почињеним између ентитета или изван граница БиХ, бавиће се правосудне институције БиХ. Дакле, не само да нису пренесене надлежности, већ је део надлежности враћен Српској, али очигледно да је у питању страх, пошто је велики део криминалних активности и прања новца ишао изван граница БиХ, па се у СНСД-у плаше да ће те случајеве процесуирати органи на које они немају утицаја.

Искључив – Немам шта да тражим са СНСД-ом!

Председник СДС-а Младен Босић поново је изабран на ту функцију, између осталог, и због искључивог става да неће у коалицију са СНСД-ом?! Да ли сте и ви искључиви о том питању?

– Не видим како могу у коалицију с неким ко је сву своју причу градио на томе да смо ми из СЗП-а издајници?! Ако неко има такав став, немам намеру да с њим градим заједничку будућност.

Значи, не постоји могућност коалирања ПДП-а и СНСД-а?

– Не, нити о томе размишљамо! СНСД више нема концепцију, ни идеју шта да уради. С ким онда ићи у власт?! Са партијом која је изгубила сваку визију економског развоја и борбе против криминала и корупције, са партијом која је ушла у фазу полусевернокорејског стила размишљања, са партијом која је од јавног РТВ сервиса направила медиј Ким Ил Сунговског типа… Са таквим људима, немам шта да тражим!

 

Извор:

http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/88182/BiH+je+talac+Federacije!.html

Повезане вијести: