http://pdp.rs.ba/ivani-za-politiku-zategnu-u-stva/

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић рекао је да сад кад су Срби преварени на питању пописа становништва у БиХ нико нема права да их критикује због одговора који ће услиједити и најавио да ће због таквог понашања Сарајева „затегнути ствари“ на многим одлукама Предсједништва БиХ.

„Ако неко мисли десило се, прегласали смо вас и ником ништа, ту ће причу морати да продају неком другом. Ако је политика БиХ политика превара, и ми знамо такву врсту политике. Ми нисмо започели спиралу преваре“, поручио је Иванић и додао да ће српски министри у Савјету министара БиХ одлучити како ће реаговати.

Према његовим ријечима, ако се на сједници парламента БиХ нешто не промијени, представници Републике Српске не треба да дају легитимитет раду Агенције за статитстику БиХ и онда Република Српска треба да објави своје резултате.

„Власт у Бањалуци тврди да то може и то је ствар о којој смо сагласни“, рекао је за „Политику“ Иванић, који је и почасни предсједник ПДП-а, додајући да је задовољан посљедњим састанцима са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и да обојица сматрају да овакви разултати пописа у БиХ неће бити прихваћени у Српској.

Иванић указује да БиХ не може имати перспективу ако Сарајево настави са причом да је исправно само оно што они мисле, да стално чине једну страну одговорном за рат и да непрестано траже од некога да се извињава.

„Задржи ли се код бошњачких политичара политика “ми имамо право да кажемо све што хоћемо и оно што ми мислимо једино је исправно“ ту нема комоције и живота за све у БиХ, а посебно за нас из Републике Српске“, каже Иванић.

Одговарајући на питање да ли вјерује у то да ће Српска једног дана дочекати самосталност, Иванић каже да се то неће десити у наредних 20 или 30 година, али да ће то питање одредити унутрашњи политички односи.

Иванић је изразио бојазан да ће односи у БиХ, ако се политички актери не врате на политику компромиса и уважавања различитих интереса, прерасти у међусобно изнуривање које ће потрајати.

„У том случају дефинитивни расплет стања у БиХ ће услиједити у наредних 25 или 30 година. Наравно, у неком другачијем амбијенту, без сукоба, јер то међународне институције не би дозволиле. Кључ опстанка БиХ, дакле, држе Бошњаци“, истакао је Иванић.

Према његовим ријечима, теорија у којој Бошњаци присвајају монопол на истину све више губи подршку и у међународној заједници, и то треба да искористе они који воде српски народ, да би у међународној заједници добили подршку коју Сарајево губи властитом искључивошћу.

„Зато сам и настојао да неком мирнијом политиком, због које сам без разлога нападан из Бањалуке, промијеним слику да Срби једини праве проблеме у БиХ. Успио сам показати да има Срба спремних на компромис“, рекао је Иванић.

Он је истакао да је задовољан начином како га прати његова партија – ПДП, али би поједине ствари „у неким елементима“ у Савезу за промјене морале бити мало јасније, јер „није било довољно реговања ни на изјаве /поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина/ Кавазовића, нити јасног реаговања о попису“.

„Већина партија у Републици Српској и сви ми који смо у Савезу за промјене желимо очувати постојећу уставну структуру Републике Српске и њене надлежности. Методи нам се разликују, а не поглед на Српску“, истакао је Иванић.

Повезане вијести: