http://pdp.rs.ba/ivani-za-list-danas-pravosu-e-bih/

Одговорност за стање у правосуђу сноси међународна заједница јер је она вршила реформу, јер је она бирала судије, јер је она направила амбијент у коме је Суд БиХ био у потпуности зависан од међународних институција

Аутор: Ружа Ћирковић

Београд, Сарајево – Младен Иванић је био у праву: председник Републике Српске Милорад Додик овога пута са референдумом о Тужилаштву и Суду БиХ мисли озбиљно. Народној скупштини Српске он је поднео предлог за одржавање посебне седнице на којој ће се реактивирати одлука о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ донета још 2011. Он је поручио да од референдума, који би био одржан у првој недељи септембра, неће одустати и да Суд и Тужилаштво БиХ нису засновани на Дејтонском споразуму.

На Додика су иначе осули паљбу са свих страна, а да није јасно зашто, јер и представници такозване међународне заједнице у БиХ признају да са њеним правосуђем није све у најбољем реду, а у вишенационалној држави се лоши ефекти тих недостатака опасно преливају на крхки етнички терен. Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ, иначе шеф Додику у РС опозиционе Партије демократског прогреса, за Данас каже да је за стање у босанско-херцеговачком правосуђу одговорна међународна заједница.

* Како ви оцењујете рад правосудних органа Босне и Херцеговине?

– Неспорно је да ту има јако пуно проблема и да ти органи нису прихваћени на исти начин од свих у БиХ. Посебно Срби доживљавају да тај Суд није на исти начин третирао и злочине против српског народа, али да ли је рјешење референдум у то баш нисам потпуно сигуран. Мислим да је Додик овога пута озбиљан у намјери да се одржи референдум, али нисам сигуран да зна шта ће бити након тога, нисам сигуран да је разрадио следеће кораке, тако да ће бити врло занимљиво видјети какав ће тај процес даље бити.

* На основу чега закључујете да је Додик овога пута озбиљан и који су то разлози који га терају да буде озбиљан у овој намери?

– Па то ћете више Додика морати питати да објасни, тешко ја могу то знати јер ми смо двије ипак различите политичке опције, али мој осјећај на бази онога што сам видио, начина на који је наступао, претпостављам да је све ово што се догађало око Насера Орића био повод, али то би више он морао да каже него ја.

* Што се тиче Орића, какав став ви у БиХ имате о тој особи?

– Евидентно је да је Орић за Бошњаке херој, а за Србе злочинац. И таква варијанта ће веројатно остати јако, јако пуно времена. Моје је мишљење да политичари уопште нису требали да се уплићу у причу о Орићу, да је то требало оставити правосудним институцијама. Али, прије свега захваљујући политичкој елити у Сарајеву која је од тога направила политички проблем, тај је проблем уназадио и односе у БиХ и, рекао бих, између земаља у региону, посебно између БиХ и Србије.

* С обзиром да сте и сами рекли да ту има много примедби које су оправдане, мислите ли да ће правосудни органи у БиХ процесуирати случај Орић у роковима и на начин који би био нормалан, рецимо, за правосуђе на Западу?

– Чисто сумњам, јер већ сама чињеница да се досад ништа није десило довољно јасно говори да ће та прича бити за неко време и да ће правосуђе БиХ Орића заборавити.

* Око састава правосудних органа у БиХ да ли постоје проблеми и примедбе, шта бисте ви лично ту мењали, како би то правосуђе било ефикасније и уверљивије за све националне заједнице?

– Одговорност за стање у правосуђу сноси међународна заједница јер је она вршила реформу у правосуђу, јер је она бирала судије, јер је она направила амбијент у коме је Суд БиХ био у потпуности зависан од међународних институција, ту људи са знањем само зато што су имали свој став углавном нису били прихватани, а прихватани су само људи који су углавном слушали међународну заједницу и међународне институције и зато ће требати једна велика, велика суштинска реформа, а бојим се да је то ствар која се не може и неће брзо у БиХ завршити.

Извор: http://www.danas.rs/danasrs/svet/globus/pravosudje_bih_ce_zaboraviti_orica.12.html?news_id=304331