http://pdp.rs.ba/ivani-za-glas-popis-ne-mozhe-ostati/

Нису ме изиграле колеге у Предсједништву, изиграни су лидери партија које чине већину на нивоу БиХ. У Предсједништву није било прегласавања када је ријеч о попису, али га је било иза политичке сцене након договора лидера који чине већину у Савјету министара БиХ, што је недопустиво.

 Сједница Представничког дома Парламента БиХ је задња прилика да се ствари врате у колосијек. Није толико проблем примјена пописа, него рушење принципа на којима БиХ једино може функционисати. То је једино компромис. Рекао је то у интервјуу за „Глас Српске“ члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић.

* ГЛАС: Како коментаришете коминике Управног одбора ПИЦ-а у коме се тврди да је пут БиХ улазак у НАТО и да ли су овлашћења Савјета за примјену мира (ПИЦ) да се бави тим питањем?

ИВАНИЋ: Моја сугестија ПИЦ-у је да се тим не бави и то сам и раније говорио. Они су донијели ту одлуку, али њихов став што се мене тиче ништа посебно не значи. Одлуке о томе какав ће бити пут БиХ биће доношене у институцијама БиХ и то консензусом. Само оне одлуке за које постоји консензус су одлуке БиХ.

* ГЛАС: Да ли је и за БиХ најбољи избор војна неутралност који је направила Србија?

ИВАНИЋ: Мислим да је прерано о томе говорити. Улазак у НАТО неће бити тема најмање наредних десет година. Овог тренутка нити ће Предсједништво БиХ о томе разговарати нити било која институција у овој земљи.

* ГЛАС: Осјећате ли се изиграним у Предсједништву послије одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића у вези са пописом становништва?

ИВАНИЋ: Нису ме изиграле колеге у Предсједништву БиХ и све је погрешно протумачено. Предсједништво није доносило одлуку о томе. Изиграни су лидери партија које чине већину на нивоу БиХ. У Предсједништву БиХ није било прегласавања, али га је било иза политичке сцене након договора лидера који чине већину у Савјету министара. Био је договор да се неће ићи са прегласавањем и наметањем него да ће бити одгођен рок за објаву резултата пописа становништва до краја године да би се добило на времену и да се у мирнијој атмосфери покуша наћи компромис. У том смислу је договор прекршен што је недопустиво.

* ГЛАС: Шта желите да постигнете захтјевом Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ у којем тражите да се изјасни да ли је Јукић прије доношења одлуке био у Тужилаштву БиХ?

ИВАНИЋ: Упутио сам писмо ВСТС-у и очекујем званичан одговор да ли је Јукић имао разговоре у Тужилаштву или не. Ако је било разговора треба ми одговорити да ли су у складу са уобичајеном судском праксом или нису. Намјерно то тражим прије него што о томе будем почео давати оцјене, зато што немам намјеру да се моје оцјене тумаче као притисак на правосуђе, али немам право нити желим да дам за право правосуђу да се уплиће у политичке игре. Неформално сви знамо да је Јукић одлуку донио након разговора у Тужилаштву, али хоћу да добијем и званичан одговор од ВСТС-а. Ако је Јукић имао разговор у Тужилаштву БиХ, мени је све јасно. Нека сноси одговорност, па ћемо видјети ко има какве доказе. Још нисам коментарисао даље потезе. Сједница Представничког дома Парламента БиХ је задња прилика да се ствари врате у нормалан колосијек када је ријеч о попису и да се направи разуман политички корак назад. Није толико проблем примјена пописа, него рушење принципа на којима БиХ једино може функционисати. То је једино компромис. Прегласавање никада нећу прихватити као правило живота у овој земљи јер је тај принцип катастрофалан. Ко год мисли да ће то остати на фрази десило се, па идемо даље као да се није десило, тај заиста потцјењује политичку тежину потеза који је направљен.

* ГЛАС: Можете ли дуго чекати на одговор ВСТС-а с обзиром да је до сада пракса правосудних институција била да прилично споро реагују и да је Јукић рекао да нема намјеру да повуче своју одлуку?

ИВАНИЋ: Онда РС неће признати резултате пописа, јер они неће бити валидни. Мој став је, као што сам рекао и након разговора са предсједником РС Милорадом Додиком, да ако у Савјету министара и Представничком дому Парламента БиХ не буде договора и компромиса, представници РС ће се повући из обраде података. Објавићемо наше податке и ићи даље у политичку битку. Мислим  да би најбоља опција за све била да буде постигнут компромис, јер шта ће БиХ резултати пописа које не признаје пола земље. Осим тога не можемо пристати да се о било чему прегласава. На прегласавању БиХ не може градити своју будућност.

* ГЛАС: Да ли ћете присуствовати најављеној сједници Народне скупштини РС када попис буде на дневном реду?

ИВАНИЋ: Мислим да нисам ни позван на сједницу, а и немам намјеру да идем на сједнице на којима могу само једном говорити.

* ГЛАС: Предсједништво БиХ ускоро би требало да разматра преглед одбране. Да ли ћете инсистирати на смањивању Оружаних снага БиХ?

ИВАНИЋ: Документ који сам наслиједио у Предсједништву БиХ за мене је потпуно прихватљив. Он  је прихватљив и за институције РС и ако се тај документ нађе на сједници Предсједништва за њега ћу гласати. Одговор на питање да ли ће бити прегледа одбране је на онима који неће бити за то. Колико знам бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић није за то и за његово противљење смањивању капацитета Оружаних снага треба питати њега.

* ГЛАС: БиХ је једна од ријетких земаља која нема ни закон о спољној политици. Када ће га добити?

ИВАНИЋ: Формирали смо радну групу из Министарства иностраних послова и кабинета чланова Предсједништва БиХ са задатком да направи преглед дипломатске мреже, стратегију међународних односа са становишта интереса БиХ и да се ради и на закону. Када добијемо нацрт закона из Савјета министара БиХ, ми ћемо га ставити на дневни ред у Предсједништву БиХ и о њему изнијети став.

Додик и Босић

* ГЛАС: Како коментаришете тврдње да се приближавате Милораду Додику и да немате баш најбоље односе са Младеном Босићем?

ИВАНИЋ: Са Босићем имам врло коректне односе. Док сам у мандату бићу опозиција Додику, али ћу са њим разговарати, сарађивати и састајати се у вези са кључним питањима за РС. Сарађиваћу са Додиком у мјери у којој и он то буде хтио.

Регион зависи од Србије и Хрватске

* ГЛАС: Како оцјењујете односе у региону?

ИВАНИЋ: Сарадња у региону је мало лошија него што је била раније. Кључ регионалне сарадње су односи Србије и Хрватске. Надам се да ће се они релативно брзо поправити и мислим да ће након тога врло брзо бити боља атмосфера и у БиХ.