http://pdp.rs.ba/ivani-za-euroblits-o-terorizmu-i-od/

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да праву и истинску битку против исламског тероризма треба да води бошњачки народ.  Иванић је у интервјуу за првомајски троброј „ЕуроБлица“ оцијенио да дио бошњачких политичара има вољу да се ухвати у коштац са овим проблемом, док дио њих калкулише.

„Када српски или хрватски политичар говори о исламском тероризму, то је одмах контрапродуктивно. Праву и истинску битку треба да води онај народ који и трпи највеће посљедице, а то је бошњачки“, рекао је Иванић.

Он је упозорио да је тероризам постао саставни дио живота у БиХ. „То је опасност коју треба сасјећи у старту, а то подразумијева двије ствари – политичку осуду и да безбједносне агенције спријече овакве догађаје“, закључио је Иванић.

На питање има ли БиХ капацитет за борбу против тероризма, институционални и политички, Иванић је рекао да треба више политичке спремности да се у то уђе.

„Имам осјећај да многи желе да нађу оправдање и разумијевање за терористичке чинове у трагедијама које су неки људи имали у прошлости. То не може бити оправдање и мора постојати потпуно јасна политичка осуда. Институционално – ми имамо све инструменте, постоје агенције и питање је њихове способности унутар њих таквих да се тим послом до краја баве. Очигледно је да на томе треба много више радити, јер је кључна ствар истинска спремност на њихову међусобну сарадњу“, рекао је Иванић.

Иванић очекује да напад у Зворнику неће подстаћи међунационалне тензије, јер је реакција свих страна била адекватна.

„Било је смирујућих тонова, након почетних, који су били преоштри током те ноћи. Изузетно је важно да су органи БиХ одржали ванредне сједнице и сви заједно осудили. Изузетно је важно што је у ФБиХ проглашен дан жалости“, рекао је Иванић.

Коментаришући први састанак српских представника у Сарајеву са предсједником РС, Иванић је подсјетио да је увијек долазио и да ће увијек долазити на позив.

„Истрпио сам ових неколико мјесеци пуно увреда, до елиминације канцеларије коју је члан Предсједништва БиХ имао у Бањалуци, до потцјењивања у редослиједу ко када ставља вијенце…На овом састанку је било уважавања, имали смо врло отворен разговор и сматрам тај састанак битним. Ако то буде и убудуће пракса, на мене се увијек може рачунати. Отворен сам увијек за сарадњу, али да трпим увреде, понижења и олако давање оцјена које су господин Додик и госпођа Цвијановић и структура СНСД радили – немам намјеру“, истакао је Иванић.

Иванић је објаснио и да су Додик и СНСД на примитиван начин покушали објаснити догађај обиљежавања трагедије у Турској којем је он, као предсједавајући Предсједништва БиХ присуствовао.

„Обиљежавала се једна трагедија и заједно су је обиљежавали и Велика Британија, Аустралија, Француска, Нови Зеланд и Турска. То што су Додик и СНСД хтјели од тога је примитивни облик злоупотребе спољне политике“, рекао је Иванић.

Иванић је такође рекао да први реалан моменат за промјену скупштинске већине може бити тек након локалних избора.

„Мислим да ће тада скупштинска већина бити истински угрожена. До тада ће се они одржати. А све ове приче о њиховим сукобима – сви ће на крају сагнути главу, поклонити се Додику и пољубити му скуте“, рекао је Иванић.

Повезане вијести: