http://pdp.rs.ba/ivani-za-euroblits-o-popisu-protes/

Пре било какве приче о састанку код председника РС због пописа, разговараћу са колегама у Председништву и врло јасно ставити до знања да политика прегласавања није добра и да то враћа БиХ огроман корак уназад.

Члан Председништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић каже да ће тражити да се одлука директора Агенције за статистику БиХ о методологији обраде података повуче и остави још времена и простора за компромис.

Да ли ћете се одазвати на евентуални састанак код председника РС?

– Очигледно је да политичког састанка неће бити, а лично мислим да за то нема ни потребе. Реалан је састанак људи који имају неку врсту формално-правне надлежности, попут чланова Савета министара и евентуално мене, као члана Председништва БиХ. Такав састанак има смисла, али само ако се пре тога зна шта се жели постићи.

Како, конкретно, РС и њени представници у Сарајеву могу спречити објављивање оваких резултата пописа?

– У случају да нема договора треба урадити оно што је речено – објавити нашу верзију пописа за РС.

Када би овакви подаци били званично верификовани какве би негативне последице по БиХ то могло да изазове?

– Ако међународне институције подрже ово што се ради у Сарајеву, за њих ће то бити валидан попис. Надам се да су довољно паметни да схвате да би прегласавње било јако погрешно и да би се отворила нова криза у БиХ. Вероватно је битка око тога хоће ли бити Бошњака 50 одсто или не. Не разумем која је то логика, јер не мислим да ће се, ако буде више од 50 одсто, нешто променити. Устав БиХ јасно говори колико је ког народа и ентитета у заједничким институцијама и ту нема промена.

Додик вас позива да поднесете оставку, тврдећи да ће и он то урадити и расписати превремене изборе. Да ли је то реално?

– И Додик зна да су то глупости. Зато се и позива на нереалне ствари и везује своју позицију за то. Он је био у власти са СДА, Странком за БиХ, СББ и ХДЗ последњих 10 година и ако је ко могао променити Устав и законе – онда је то могао он. Моја оставка би само значила да ће уместо мене доћи господин Босић. Не верујем да је Додик баш толики фан Босића и да се бори толико за њега. Додик и његови пријатељи из ових странака, са којима је он много више у сарадњи него ја, могу и сада све то покренути. Ево, ја их позивам да, ако мисле озбиљно, промените Устав и Изборни закон и онда ћемо на ту тему причати. До тада, то је најобичнија глупост.

Постоји ли, иначе потреба за превременим изборима у РС?

– Мислим да Додик неће на то пристати, а то значи да ће политички лидери СзП морати добро да размисле шта су следећи кораци. Претпостављам да ће се протести наставити.

Шта ако и власт поново организује митинг? Да ли је „улица“ решење?

– Зашто на сваки протест опозиције власт одговара контрамитингом? Вероватно зато што се плаши. Не знам где се контрамитинзи уопште одржавају у демократском свету, осим у случајевима ауторитарних режима који се плаше народа. Не бојимо се контрамитинга власти. Они губе. Све теже би изводили људе који их подржавају и све мање би било људи на њиховим скуповима. Ако се одлуче за то – немам ништа против.

Колико сте задовољни ефектима протеста опозиције?

– Изузетно, јер је то отерало страх. Министар полиције је рекао да је дошло 240 аутобуса изван Бањалуке на митинг власти, а 130 опозиције. И ако нас је било приближно на обе стране, то значи да Бањалука подржава опозицију. И то је можда највећа порука коју је овај протест донео. Међу нама су били они који нису терани да дођу, већ су дошли својом вољом. На митингу власти је било много људи који нас подржавају, али су стицајем околности, због посла морали тамо бити. Имам 15 људи који су ми рекли да ће бити тамо, због посла.

Да ли вам је недавни сусрет са Додиком у четири ока направио проблем у СзП?

– Видели сте да је део њих мислио да не треба то урадити. Мене то изненађује. Чуо сам да је и господин Шаровић изјавио да ће без проблема разговарати са Додиком око пописа. Јасно сам рекао председнику све што мислим. И даље сматрам да треба да имамо комуникацију. Чак мислим да сам у том смислу шири, јер не верујем да сам вређао Додика на начин на који је он мене. Чињеница да, ипак поред свега одем на састанак, само показује да ми је стало до институција.

Тада сте се сагласили око потребе одржавања референдума о Дану РС, али не и датуму. Додик предлаже на дан локалних избора.

– Мој став је – после избора. Ако буде на дан избора – неко ће га злоупотребити. Ако је народу стало до Дана Републике, а јесте, он ће изаћи на референдум и мимо избора.

Када ће Председништво БиХ расправљати о говору Ахмета Давутоглуа у Бањалуци и верујете ли да ћете добити сагласност за упућивање протестне ноте?

– Не верујем да ћу добити сагласност, али ћу затражити да се о тој теми разговара. Не могу писати личну протестну ноту, али сам лични став саопштио Давутоглуу у четири у ока у Бањалуци.

Како је доживео критику?

– Не бих препричавао наше дипломатске односе. То више приличи некоме другом, него мени. Свој став сам рекао – у питању је говор човека који одлази из политике, а сви који одлазе не својом вољом, кажу реч вишка.

СЛУЧАЈ “КОМАРИЦА” НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕЊЕ

Како коментаришете изјаву бискупа Комарице да је Бањалука Блајбург и подршку коју је добио из Хрватске?

– Мене то не изненађује, јер је став хрватских политичара увек био негативан према РС. Али, то поставља велико питање Додику, његовој политичкој стратегији која је увек била везана за ХДЗ. Мој став је да је позиција Хрвата у РС много боља него Срба у Хрватској.

ОТКАЗИВАЊЕ НИКОЛИЋУ ВЕЛИКА ГРЕШКА

У БиХ се дуго ишчекује долазак председника Србије Томислава Николића. Када би могло да дође до посете?

– Посета би била добра и увек сам био за њу. Да ли ће је бити – то зависи од Београда. Позив постоји. Мислим да је Сарајево направило огромну грешку, пре свега бошњачки лидери, када су отказали посету господину Николићу због случаја Насера Орића. Поређење Орића и председника суседне државе је страшно негативно.

Сада је, значи све ствар жеље Николића да дође у Сарајево?

– Не жеље, него процене, да ли је оно што се догађа у Сарајеву довољно примерено да поравна те негативне ефекте који су се десили након отказивања посете.

ЕКОНОМСКИ НЕРЕД

Како коментаришете економско стање у РС? Власт тврди да не прети финансијски колапс.

– Српска има озбиљне економске проблеме и наравно да ће власт говорити да их нема. Чињеница је да се све теже исплаћују пензије, касне буџетске исплате, РС се задужује по високим каматама. Нема инвестиција, не отварају се нове фабрике, пропадају банке. Све је то потпуни економски неред. Ова власт није у стању променити стање, а предуслов за промене је нова власт.

 

Новинарка: Недељка Бреберина