http://pdp.rs.ba/ivani-za-bn-tv-vlast-pristala-na-novi/

Очигледно је да је нови Закон о раду о коме се толико полемише дио реформске агенде коју су прихватили сви нивои власти у БиХ, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић гостујући у Дневнику 2 БН телевизије.

Иванић је додао да су премијери Федерације БиХ и Републике Српске преговарали са представницима међународних финансијских институција и да је јасно је да је њихов услов доношење Закона о раду. Такође, Иванић наглашава да је ово питање било на столу и раније, прије него што је Предсједништво БиХ припремило декларацију.

“Тада сам био са синдикалцима и тада Закон о раду није споменут у изјави Предсједништва БиХ. Био је у нацрту, али смо то искључили након разговора са синдикатима. Мислим да се морају питати премијери зашто је то поново постао услов кога до скоро није било”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Ипак, Иванић сматра да је рано да се толико полемише о новом Закону о раду, те да треба сачекати да се види какав ће закон припремити Влада Републике Српске.

“Познато је шта се десило у Федерацији и они су ипак, тај посао завршили. Јасно је једно  –  без тог закона неће бити пакета финансијске помоћи, а без пакета финасијске помоћи ни Влада Федерације БиХ, ни Влада Републике Српске не би могле опстати, јер нема довољно новца у буџетима”, јасан је Иванић.

Представници ПДП-а у уторак ће разговарати са представницима Синдиката о агенди и Закону о раду, а лидер ове странке поручује да они сигурно неће пружити подршку закону.

“Када сам ја водио преговоре није било Закона о раду као обавезе, а када су преговоре преузели неки други, та се обавеза појавила. Овдје конкретно мислим на Владу Републике Српске, и ако су ту обавезу преузели, онда они треба да се носе са њом”, наглашава лидер ПДП-а.

Осврћући се на дешавања у Републици Српској везана за референдум који је најавио предсједник Српске Милорад Додик, Иванић каже да нису толико битна упозорења која долазе из међународних кругова да се референдум не одржи, већ да је кључно питање шта власт Српске планира након спровођења референдума.

“Знамо сви да ће највећи број грађана бити против наметнутих одлука, али поставља се питање шта послије. Мислим да Влада Српске не зна шта ће послије одржаног референдума, као што ни предсједник Додик не одаје утисак да зна шта након одржаног референдума. Цијела та прича ми све више личи на авантуру и мислим да власти Републике Српске моле Бога да се створе услови да се референдум не одржи”, каже Иванић.

Прича око референдума је класично скретање пажње са све лошије економске ситуације у Републици Српској. Тиме се заговарачи референдума представљају као велики браниоци Српске, а уствари су је лошом политиком највише упропастили, закључује српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Иванић у изјави за БН ТВ каже да су спекулације о реконструкцији Савјета министара производ политичке нестабилности у Сарајеву.

“Постоји проблем Владе Федерације и чињеница да Влада Федерације није у стању да обезбиједи већину или је та већина врло лабава и у том контексту покушава се направити евентуална нова већина у Федерацији, али то нема никаквих посљедица на Савјет министара. Савјет министара је остао у истом саставу и мислим да ту никаквих промјена неће бити. Све ово што се дешава у Федерацији се односи на питање Владе Федерације, иако ја и ту не очекујем неке спектакуларне промјене. Мислим да су СДА и ХДЗ јаки, довољно чврсти, међу њима постоје одређене разлике, ХДЗ преферира евентуално укључење Странке за бољу будућност, али нисам сигуран да СДА то прихвата, али ни без једних, ни без других неке већине у Федерацији нема”, каже Иванић.

На питање да ли је могуће да на мјесту Савеза за промјене буде СНСД, као што прижељкује хрватски члан Предјседништва БиХ Драган Човић, Иванић одговара:

“Ја мислим да је то некада било, али то сада више није. Човић у посљедњих шест мјесеци ту могућност ниједном није споменуо. Мислим да је он један реалан политичар и да је та једна врста љубави или коректних односа са СНСД закључен”.

Иванић сматра да су они су и даље међусобно коректни и додаје:

“Мислим да Човић нема разлога да улази у сукоб ни са мном као чланом Предсједништва, јер без мене није могуће одређивати мандатара, тако да су то све пуке спекулације. Све оно што поуздано знам јесте обезбјеђење већине за Владу Федерације”.

Коментаришући ефикасност заједничких институција у БиХ у процесуирању великих афера и то што су акције изостале Младен Иванић каже:

“Савез за промјене је прије шест мјесеци са партнерима из Федерације формирао Савјет министара, али су све руководеће структуре биле из прошлог времена, биле из СНСД-а. Тек сада, у посљедњих неколико недјеља стварају се услови да се неке ствари почну мијењати. Евидентно је да ће на чело SIPA ускоро да дође неко нови и тада се отвара простор да политичкe странке које су на власти почну да раде и вјерујем да ће потеза бити”.

“Доминантна одговорност није толико ни на SIPA колико на Тужилаштву, на правосуђу”, сматра Иванић и додаје:

“Ја нисам стекао утисак да је правосуђе спремно да уђе у озбиљне случајеве и надам се да ће општи амбијент који је присутан створити услове да се против корупције почне озбиљно борити и то јe нешто што разара и Републику Српска и Федерацију и БиХ и то би требаlо да буде заједнички задатак свих политичких партија у БиХ”, закључује за БН ТВ српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

(БН ТВ)